zadanie z logarytmów
Tomish: log 3√3 9
1 sty 15:52
ICSP: loga b = c ⇔ ac = b
i liczysz.
1 sty 16:03
Tomish: No własnie liczę i wychodzi mi 1, jak bym nie liczył wychodzi 1, a w odpowiedziach widnieje 2.
Więc ja źle liczę czy błąd w kluczu zadań?
1 sty 16:11
xmateox: Zapisz podstawę i liczbę logaytmowaną w postaci odpowiednich potęg liczby 3
1 sty 16:15
Tomish: 3= 31
√3 = 3 1/2
9 = 32
wiec
(1*1/2)x = 2
(1/2)x = 2
x=1
1 sty 16:18
Tomish: A w odpowiedziach widnieje 2. Więc 1 jest poprawne ?
1 sty 16:18
krystek: (3√3)x=9⇒(3*31/2)x=32⇒....
1 sty 16:19
krystek: an*am=am+n
1 sty 16:21
xmateox: Tomish Twój sposób rozumowania jest błędny, ponieważ przy mnożeniu potęg o tych samych
podstawach wykładniki się dodają a nie mnożą
1 sty 16:21
Tomish: Aaaa, no więc mój błąd wszystko wyjaśnione. Dziękuje za pomoc.
1 sty 16:22
xmateox: Proszę bardzo
1 sty 16:22