Granica funkcji w nieskończoności
latrala: Mam problem z rozwiązaniem tych przykładów.
Czy ktoś mógłby je rozwiązać od początku do końca?
lim x→−∞ 5x + 410x2 + 3x − 1
lim x →+∞ ( x3 + x2 x2 + 4 −x)
1 sty 14:59
Rivek: 1) wyciągamy przed nawias
| |
| = /skracamy "5x", te wszystkie ułamki dążą do |
| |
| | 1 | |
zera/ i zostaje wyrażenie "[ |
| ]" co przy x−>− ∞ dąży do 0 |
| | 2x | |
2) analogicznie −> wspólny mianownik, wyciągnięcie najwiekszej potęgi przed nawias
1 sty 15:11
latrala: czy mógłbyś rozwiązać jeszcze ten drugi przykład
1 sty 15:17
Rivek: | | x3+x2 | | x3+5x2−4x | |
x2+ |
| −x= |
| =... |
| | 4 | | 4 | |
w skrócie patrzymy na najwyższą potęgę, ponieważ po wyciągnięciu x
3 przed nawias będziemy
| | 5 | | x3 | |
mieli tam ułamki typu np |
| co dąży do 0. Czyli zostaje wyrażenie "[ |
| ] co dąży do |
| | x | | 4 | |
+nieskończoności przy x−>+
∞
1 sty 15:22