zadanie
wrr: wykaż że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest równość:
x
6 + 64 ≥16x
3
nie chodzi mi o to aby ktoś mi podał rozwiązanie tylko w miarę możliwości wytłumaczył jak się
rozwiązuje takie zadania, bo zadnego zadanie z "wykaż" nie potrafię zrobić

bo ja to doszłam do czegos takiego, co wydaje mi sie źle

x
6 − 16x
3 +64 = 0
t = x
3
t
2 − 16t +64 = 0
tylko że własnie Δ = 0 więc t = 8 więc x = 2
jakby ktoś mógł poświęcić mi chwilkę będę wdzięczna
1 sty 14:57
ICSP: x6 − 16x3 + 64 ≥ 0
zauważam że po lewej stronie mam wzór skróconego mnożenia:
(a−b)2 gdzie a = x3 oraz b = 8
(x3 − 8)2 ≥ 0
c.n.u.
1 sty 15:01
wrr: ahaa w życiu bym na to nie wpadła. dzięki wielkie !
1 sty 15:05
ICSP: nmzc
1 sty 15:07
wrr: a mógłbyś mi jeszcze pomóc w tym zadaniu?
wykaż że dla każdej liczby całkowitej n liczba n3 −n jest podzielna przez 6.
1 sty 15:14
ICSP: n3 − n = (n−1)n(n+1)
jest to iloczyn trzech kolejnych liczba naturalnych. Zawsze wśród takich liczb znajdzie się
liczba podzielna przez 3 oraz liczba podzielna przez 2.
c.n.u.
1 sty 15:19
wrr: dziękuję Ci ogromnie
1 sty 15:20
ICSP: całkowitych nie naturalnych.
1 sty 15:22