matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
graniceeeeee:
obliczyć granicę ciągu: a) an= −2n [ln(6n−1) − ln (6n +5)]
1
b)an =
2n −
√
4n
2
− 5n
c)an = [(3n−2)/(3n+5)]
4
n
1 sty 14:55
Godzio:
6n − 1
6n + 5 − 6
6
a) a
n
= − 2nln
= −2n
= −2nln(1 −
) =
6n + 5
6n + 5
6n + 5
6
6
= ln(1 −
)
−2n
= ln[(1 −
)
6n + 5
]
−2n/(6n + 5)
6n + 5
6n + 5
6
lim
n→
∞
ln[(1 −
)
6n + 5
]
−2n/(6n + 5)
= ln(e
−6
)
−1/3
=
6n + 5
= lne
2
= 2
1 sty 14:57
graniceeeeee:
kompletnie nie rozumiem
1 sty 15:04