pomocy ! :)
Lidka: Wyznacz wszystkie liczby naturalne dwucyfrowe n,wiedząc ze iloraz liczby n przez sume jej cyfr
jest równy 7
1 sty 14:44
Godzio:
n = 10a + b
| 10a + b | |
| = 7 ⇒ 10a + b = 7a + 7b ⇒ 3a − 6b = 0 ⇒ a − 3b = 0 |
| a + b | |
Podaj pary (a,b) które spełniają to równanie (pamiętaj, że a ∊ {1,2,...,9} b ∊ {0,1,2...,9}
1 sty 14:48
xmateox: 3a−6b=0 <=> a−2b=0
1 sty 14:50
Lidka: możesz troszkę wytłumaczyć?
1 sty 14:50
xmateox: Który konkretnie krok?
1 sty 14:51
Lidka: 10a + b = 7a + 7b ⇒ 3a − 6b = 0 ⇒ a − 3b = 0 − ten
1 sty 14:53
Lidka: 10a + b = 7a + 7b ⇒ 3a − 6b = 0 ⇒ a − 3b = 0 − ten
1 sty 14:53
Godzio:
No

n = 10a + b −− ogólny zapis liczby dwucyfrowej
a + b −− suma jej cyfr
| 10a + b | |
| = 7 /(a + b) |
| a + b | |
10a + b = 7(a + b)
10a + b = 7a + 7b / − 7a / −7b
3a − 6b = 0 /:3
a − 2b = 0
1 sty 14:54
xmateox: 10a+b to nasza liczba n (10*cyfra dziesiątek + cyfra jedności) z warunku zadania był podany
| | n | | 10a+b | |
iloraz że |
| =7 czyli po podstawieniu mamy |
| =7. Możemy pomnożyć obustronnie |
| | a+b | | a+b | |
przez mianownik i wtedy zachodzi równość
10a+b=7a+7b
po uporządkowaniu
3a=6b czyli a=2b
1 sty 14:55
Lidka: i co dalej?
1 sty 17:35
Lidka: i co dalej?
1 sty 17:36
Lidka: i co dalej?
1 sty 17:37
xmateox: cyfra dziesiątek należy do zbioru {1,2,3,...,9}, cyfra jedności do {0,1,2,...,9}. Musisz dobrać
takie, by spełniały zależność
1 sty 17:38