Zadanie optymalizacyjne - prosta przechodząca przez punkt
xmateox: Witam, mam takie zadanie optymalizacyjne:
Znajdź równanie tej prostej, przechodzącej przez punkt P=(−2,−3), która tworzy z ujemnymi
półosiami układu współrzędnych trójkąt o najmniejszym polu.
Próbowałem coś "stworzyć" ale doszedłem tylko do postaci
P − pole trójkąta
| | xy | | x(ax+2a−3) | | ax2+2ax−3x | |
P= |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
To ma być najmniejsze więc liczę pochodną ale coś nie idzie  (wychodzi mi ax+a− |
| ) |
| | 2 | |
próbowałem tez z wierzchołkiem, bo to f. kwadratowa ale również głupoty mi powychodziły. Ma
ktoś jakiś pomysł?
1 sty 14:38
Rivek: Wg mnie:
prosta: y=ax+b
przechodzi przez punkt (−2,−3)
stąd −3=−2a+b ⇔ b=2a−3
stąd: y=ax+2a−3
prosta musi przecinać osie OX i OY, Podstawiamy za y=0 i x=0 otrzymujemy punty
I te dwa punty przecina nasza oś i one ograniczają nasz trójkąt. Acha, i te współrzędne są
minusowe
| | 1 | | 3−2a | |
P=| |
| *(2a−3)*( |
| ) | |
| | 2 | | a | |
a∊R\{0}
1 sty 14:51
Rivek: Teraz wymnożyć, pochodną funkcji w bezwzględnej, jej ekstrema i powinno być ok.
| | 3 | | 3 | |
Mi wyszło a= |
| v a=− |
| . Pierwszą odrzucamy, bo taka prosta nie tworzy trójkąta w |
| | 2 | | 2 | |
ogóle (musi być malejąca).
Z tym a pole wynosi 12, więc na oko wydaje się ok.
1 sty 14:57
xmateox: Niestety w odpowiedzi mam 3x+2y+12=0
1 sty 15:02
xmateox: aa przecież jest, ale zamroczenie
1 sty 15:03
Rivek: Czyli jest ok. Spójrz na moje, napisałem:
stąd: y=ax+2a−3
po podstawieniu a=−{3}{2}
2y=−3x−12
3x+2y+12=10
1 sty 15:05
Rivek: 3x+2y+12=0. Brzydka "1" wskoczyła
1 sty 15:05
xmateox: dziękuję bardzo za pomoc
1 sty 15:06
Rivek: Proszę
1 sty 15:12