matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bryła obrotowa
karola:
Rysunek przedstawia przekrój osiowy bryły obrotowej. Oblicz: a) objętość bryły, b) pole powierzchni całkowitej tej bryły.
1 sty 14:35
Godzio:
Stożek ścięty,
1
V =
πh(R
2
+ r
2
+ Rr)
3
10 − 4 = 6
6
= 2
3
Mamy trójką prostokątny o bokach: 2,h,5 ⇒ h =
√
21
R = 5, r = 2 Podstaw i licz P
c
= πl(R + r) + πr
2
+ πR
2
, gdzie l = 5
1 sty 14:46