funkcje
gosia: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej y=f(x) jest przedział <3;+∞) natomiast zbiorem
rozwiązań nierówności f(x) ≤5 jest przedział <−3;1>. wyznacz wzór funkcji kwadratowej
f.
24 mar 20:40
Basia: Pomagam
24 mar 20:46
Basia: Skoro <3;+∞) jest zbiorem wartości funkcji to jak będzie wyglądała parabola, która jest
jej wykresem ?
24 mar 20:47
gosia: od 3 do nieskończoności
24 mar 20:50
Basia: ale jak będzie wyglądała parabola ? jak ma skierowane ramiona ? co można powiedzieć o jej
wierzchołku ?
24 mar 20:54
gosia: nie wiem do góry

mnie na tych lekcjach nie było
24 mar 20:59
Basia: a do której klasy chodzisz ?
owszem, do góry czyli jaki jest współczynnik przy x2 ?
24 mar 21:01
gosia: 3 ?
24 mar 21:14
Basia: nie współczynnik jest dodatni
każda funkcja kwadratowa jest opisana wzorem
y = f(x) = ax
2 + bx + c
wykresem jest parabola
dla a> 0 ramiona paraboli skierowane są do góry
dla a<0 ramiona paraboli skierowane są w dół
wierzchołek paraboli ma współrzędne
z treści zadania wynika:
1. a>0
2. y
w = −3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dalej:
zbiorem rozwiązań nierówności f(x)≤5 jest zbiór <−3;−1>
nierówność f(x) ≤ 5 jest równoważna z nierównością f(x) − 5 ≤ 0
wykres funkcji y = f(x) − 5 powstaje z wykresu funkcji y=f(x) przez przesunięcie
o wektor u=[0;−5] (czyli równolegle do osi OY, o 5 w dół)
miejscami zerowymi funkcji y=f(x) − 5 są x
1 = −3 i x
2=−1
tzn:
f(−3) − 5 = 0
f(−3) = 5
−−−−−−−−−−−−−
f(−1) − 5 = 0
f(−1) = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
osią symetrii paraboli y=f(x)−5 będzie prosta
| | x1+x2 | | −3−1 | | −4 | |
x = |
| = |
| = |
| = −2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
parabola y = f(x) ma tę samą oś symetrii czyli:
x
w = −2 (bo wierzchołek leży na osi symetrii)
−b = −4a
b = 4a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czyli
y = f(x) = ax
2 + 4ax + c
f(−1) = a − 4a + c = −3a + c
−3a + c = 5
c = 3a + 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 16a
2 − 4a*(3a+5) = 16a
2 − 12a
2 − 20a = 4a
2 − 20a
| | −Δ | | −4a2 + 20a | | 4a(−a + 5) | |
yw = |
| = |
| = |
| = −a + 5 |
| | 4a | | 4a | | 4a | |
y
w = −3
−a + 5 = −3
−a = −8
a = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b = 4a
b = 32
−−−−−−−−−−−−−−
c = 3a + 5
c = 24 + 5
c = 29
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = f(x) = 8x
2 + 32x + 29
24 mar 21:34
gosia: dzięki wielkie
24 mar 22:25
agata: fajnie, fajnie.. tylko szkoda, że źle..
18 kwi 21:40
zajączek:
ZW= <3,∞) => y
w= 3 i ramiona paraboli do góry
rozwiązaniem nierówności f(x) ≤ 5 jest przedział < −3, 1>
co oznacza,że f(−3)= f(1)= 5
| | −3+1 | |
zatem osią symetrii wykresu jest prosta x= |
| = −1
|
| | 2 | |
czyli : x
w= −1 , W( −1,3)
z postaci kanonicznej: f(x) = a( x+1)
2 +3 i f(1)= 5
mamy: 5= a(1+1)
2+3
5= 4a+3
| | 1 | |
w postaci kanonicznej : f(x) = |
| (x+1)2+3
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
lub w postaci ogólnej : f(x) = |
| x2+x +3 |
|
|
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 00:17