pochodne
studia: Obliczyć pochodne:
a)y= x3 ln (x+3)
b)y= arccos [ln (x+5)]
1 sty 14:17
Kasia: https://matematykaszkolna.pl/strona/360.html
wzory wszystkie też tam masz.
Nic się nie nauczysz, jeśli będziesz dawać rozwiązywać zadania innym i tylko odpisywać.
Nauczysz się liczyć pochodne, jak zrobisz 100 przykładów z linka powyżej. Ale niestety trzeba
przysiąść kilka godzin i coś od siebie dać
1 sty 14:36
Gustlik: ad a)
| | 1 | | x3 | |
y'=3x2*ln(x+3)+ |
| *1*x3=3x2*ln(x+3)+ |
| |
| | x+3 | | x+3 | |
ad b)
| | −1 | | 1 | | −1 | |
y'= |
| * |
| *1= |
| |
| | √1−ln2(x+5) | | x+5 | | (x+5)√1−ln2(x+5) | |
1 sty 14:48