funkcja kwadratowa
eureka: Sprawdź, wykonując odpowiednie obliczenia, ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu
x2+(y−3)2=6 z prostą o równaniu 3x+y−15=0
1 sty 14:12
Aga: Znajdź promień okręgu i odległość środka okręgu od prostej
1 sty 14:15
ICSP: rozwiąż układ równań. Jak wyjdą dwa rozwiązania to ma dwa punkty wspólne Jak jedno to jeden a
jak wyjdzie brak rozwiązań to nie mają punktów wspólnych.
Jest również inny sposób. Liczysz odległość środka okręgu od prostej z odpowiedniego wzoru.
1 sty 14:16
eureka: No dobrze, a jak ten okrąg narysować? Jego równanie niewiele mi mówi...
Czy mogę z równania okręgu wyliczyć deltę?
1 sty 14:21
ICSP: nic nie rysujesz

x
2 + (y−3)
2 = 6
3x +y − 15 = 0
rozwiązujesz taki układ metodą podstawiania.(proponuję z drugiego wyznaczyć y)
1 sty 14:23
Aga: Nie musisz rysować okręgu, bo masz wykonać obliczenia.
środek S=(0,3)
r=
√10
1 sty 14:24
ICSP: Aga na podstawie nie ma tego wzorka niestety
1 sty 14:24
Aga: A skąd wiesz, że to jest z podstawy?
A na podstawie są układy równań, jeśli jedno jest drugiego stopnia?
1 sty 14:27
eureka: Yy Aga, teraz już tym bardziej nic mi to nie mówi

ICSP a jest na podstawie taki, żeby to obliczyć? Bo właśnie nie wiem, jak się do tego zabrać...
1 sty 14:28
eureka: Czyli po prostu taki układ:
x2+(y−3)2=6
3x+y−15=0
I to po prostu obliczam?
1 sty 14:29
ICSP: Nie ma ale nauczyciele wymagają od ucznia logicznego myślenia:
"on na pewno sobie wymyśli że musi rozwiązać układ równań przez podstawienie". Sam kończyłem
podstawę rok temu i wiem jak to działa.
1 sty 14:30
ICSP: Tak po prostu rozwiązujesz układ równań.
1 sty 14:31
Aga: tak.
o 14:24 r powinno być
r=√6 , a nie √10
1 sty 14:31
eureka: No więc taką metodą to nie ma problemu

Dziękuję. Nie jestem wybitnie uzdolniona matematycznie
1 sty 14:33