? :))
Lidka: Uzasadnij,że liczba 6 +62+63+64...+666 jest podzielna przez 7
1 sty 13:57
bezsilna: nie jestem pewna ale ja bym zrobiła to tak:
... = 6 + 36 + 63 + ... + 666 = 42 + 63 +...+666 = 7*6 +63 +...+666
niech ktoś sprawdzi bo pewnie źle znając życie
1 sty 14:07
Kasia: To że dodamy liczbę podzielną przez 7 do innej liczby, nie jest dowodem podzielności sumy tych
liczb przez 7
1 sty 14:11
Aga: (6+62)+(63+64)+ (65+66) +... +(653+664)+(655+666)=
6(1+6)+63(1+6)+65(1+6)+...+653(1+6)+655(1+6)=
7*(6+63+65+...653+655)
Ta liczba jest podzielna przez 7, gdyż jeden z czynników jest podzielny przez 7.
?
1 sty 14:13
Godzio:
Wyciągam 6n (dla odpowiedniego n) z coraz to kolejnych dwóch potęg 6:
6(1 + 6) + 63(1 + 6) + ... + 655(6 + 1) = 7(6 + 63 + 65 + ... + 655)
1 sty 14:14
Kasia: 6(1+6)+63(1+6)+65(1+6)+...+665(1+6)=(1+6)(6+63+65+...+665)
1 sty 14:16
ICSP: Aga po co ten znak zapytania

Witam już w nowym roku
Godzia i
Age
1 sty 14:17
Lidka: Jestescie boscy !
1 sty 14:19
Aga: Przez zupełny przypadek .
Witam Was wszystkich i życzę pomyślnego nowego roku.
1 sty 14:19
Godzio:
Witam )
1 sty 14:35
Lidka: a mnie?
1 sty 14:49