dziedzina
matroz: małe pytanie:
co do ustalania dziedziny funkcji, jeśli w mam we wzorze ułamek i w mianowniku mam
√x−1, to
dziedzinę liczę (nie biorąc pod uwagę licznika, chodzi tutaj mi o sam mianownik):
√x−1=0
x−1=0
x=1
x−1≥0
x≥1
D=<1;+nieskończoność)
Powiedzcie mi, czy dobrze policzyłem

Waham się, ponieważ kiedyś byłem przekonany co do takich
przykładów, że tutaj będzie tylko D=R\{1}
1 sty 13:52
Danieloo: Raczej (1;+∞), bo mianownik zerem być nie może.
1 sty 13:55
Kasia: Liczba pod pierwiastkiem parzystego stopnia musi być nieujemna i mianownik różny od 0.
Czyli x≥1 i x≠1. Odpowiedz to D=x∊(1,∞)
1 sty 13:55
matroz: ok, teraz jestem upewniony, zrobiłem tylko mały błąd bo w odpowiedzi przy 1 dałem nawias
zamknięty zamiast otwartego, a to przez to, że nie umiem pisać na forum przekreślonego równa
się (a taki znak powinienem pisać w pierwszych trzech równaniach) i z pośpiechu się nie
zorientowałem

pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź
1 sty 14:03