| γ | a+b | |||
długościach a, b, c. Wykaż, że jeżeli jest spełniony warunek ctg | = | to trójkąt | ||
| 2 | c |
| a + b | |||||||||||
= | ||||||||||||
| c |
|
| γ | |||||||||||||||||||||
= | / * cos | ||||||||||||||||||||||
| c | a + b | 2 |
|
| ||||||||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||||||||
| 2c | a + b |
| 1 |
| |||||||||||
= | ||||||||||||
| 4R | a + b |
| γ | ||
4Rcos2 | = a + b | |
| 2 |
| γ | ||
R *cos2 | = 2Rsinα + 2Rsinβ | |
| 2 |
| γ | ||
4cos2 | = 2sinα + 2sinβ | |
| 2 |
| γ | ||
4cos2 | = 2(sinα + sinβ) | |
| 2 |
| γ | α + β | α − β | ||||
4cos2 | = 4sin | cos | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| γ | γ | α − β | ||||
cos2 | = sin(90 − | )cos | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| γ | γ | α − β | ||||
cos2 | = cos | cos | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| γ | α − β | |||
cos | = cos | |||
| 2 | 2 |