matematykaszkolna.pl
rysunek wjmm: Gdzie znajduje się spodek wysokości ostrosłupa prostego o podstawie trójkąta prostokątnego. Normalnie spodek powinien być w miejscu przecięcia się wysokości, więc tu ma być w wierzchołku Bo nie bardzo mi to pasuje, mam takie zadanie: Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny. Każda krawędź boczna ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz objętość ostrosłupa. I nie wiem jak zrobić rysunekemotka
24 mar 20:37
wjmm: Bo opcja, że wysokość będzie też krawędzią boczną (rzutowaną na wierzchołek przy kącie prostym) odpada, bo wtedy ta krawędź była by nachylona pod kątek prostym, innym od pozostałych (a ma być α)
24 mar 20:39
wjmm: up
24 mar 21:52
Bogdan:
Gdzie znajduje się spodek wysokości dowolnego ostrosłupa? Jaką własność ma punkt
w podstawie ostrosłupa będący spodkiem jego wysokości?
24 mar 22:16
Basia: Bogdanie sorry ale nie dowolnego. Są ostrosłupy, w których jedna krawędź jest np. prostopadła do podstawy. Wiem do czego zmierzasz, ale to dotyczy właśnie tych (i tylko tych), o których mowa w zadaniu (wszystkie kr.boczne nachylone do podstawy pod tym samym kątem)
24 mar 22:22
Sabin: Jest takie twierdzenie: "jeśli wszystkie krawędzie boczne są równe, to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, którego środkiem jest spodek wysokości ostrosłupa." Ponieważ Twój trójkąt jest prostokątny, to środek okręgu pokrywa się z punktem będącym środkiem przeciwprostokątnej, a więc promień tegoż okręgu = połowie długości przeciwprostokątnej. A o tym, że spodek wysokości jest w punkcie przecięcia się wysokości to pierwsze słyszę.
 1 
Jeśli masz wynik, to podaj, mi wychodzi (na szybko)

d3sinαcos2α
 3 
Pozdrawiam
24 mar 22:24
Bogdan:
Basiu, nie podejrzewasz mnie chyba, że nie wiem.
Miałem nadzieję, że wjmm odpowie, że dla dowolnego ostrosłupa nie można wskazać
bez dodatkowych informacji punktu będącego spodkiem wysokości.
Teraz miało paść pytanie o spodek wysokości ostrosłupa prostego. Sam więc
odpowiem.
Ostrosłupem prostym nazywamy ostrosłup spełniający dwa warunki:
a) na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg,
b) spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w środku okręgu opisanego na podstawie.
24 mar 22:37
Eta: emotka
24 mar 22:39
Basia: Myślałam, że pomyłka w zapisie. Oczywiście, że Cię nie podejrzewam, że nie wiesz. Wyżej o takich innych sam pisałeś.
24 mar 22:41