Wytłumaczcie dodatkowo co to znaczy 'ustalić dziedzine funkcji'
Lidka: Ustal dziedzine oraz skróć wyrażenie (x2 +2x −15) /3x−9
1 sty 11:46
Kasia: Dziedzina są to WŁASNYMI SŁOWAMI takie liczby x, które możemy podstawić do funkcji, (wyrażenia)
lub zostały już podstawione.
| | 1 | |
Jeśli mamy wyrażenie |
| , to możemy podstawić w nim wszystkie liczby rzeczywiste oprócz 0, |
| | x | |
bo w mianowniku nie może być zera.
U Ciebie w mienowniku jest 3x−9 więc nie możemy podstawić liczby 3, bo 3*3−9=0
Zatem odpowiedzią będą liczby x∊R\{3}.
Druga zasada w ustalaniu dziedzin dotyczy pierwiastków. Pod pierwiastkiem parzystego stopnia
nie może być liczby ujemnej.
Są jeszcze logarytmy, ale tu już nie będę komplikować
1 sty 12:14
Outsiderka: ja to poprostu przyrównuje do zera.
3x−9=0
3x=9 /3
x=3
X∊R\{3}
1 sty 12:18
Lidka: no rozumiem

a 2 część?jak moge skrócic ten ułamek?
1 sty 12:20
Lidka: no rozumiem

a 2 część?jak moge skrócic ten ułamek?
1 sty 12:20
Outsiderka: to x2+2x−15?
1 sty 12:21
Outsiderka: jesli tak to z tego trzeba policzyć delte i wyjdzie ci x
1 i x
2
.wiesz jak się liczy delte?
1 sty 12:24
Kasia: Trzeba zapisać równanie Kwadratowe w postaci iloczynowej.
x
2+2x−15
√Δ=8
x
1=−5
x
2=3
Postać iloczynowa a(x−x
1)(x−x
2)
1 sty 12:25
1 sty 12:30
1 sty 12:30
Outsiderka: tak to jest podstawa , osoba pod tym co napisałam w skrócie ci to policzyła
1 sty 12:32
1 sty 12:37
Outsiderka: a=1 b=2 c= −15
Wzór : b2 − 4 *a *c
Δ=22− 4*1*(−15)
Δ=4+60
Δ=64 <=trzeba spierwiatkować
pierwiastek z delty = 8
1 sty 12:39
Outsiderka: to jest delta i teraz trzeba tylko x1 i x2 . Wiesz już jak?
1 sty 12:41
Lidka: Moja sytuacja wyglada tak

jestem na profilu humanistycznym,a gościu dał nam 35 zadań do
rozwiązania na jutro.Oczywiście miałam dużo czasu ale wzięlam się za to wczoraj i mam z tym
kłopoty(matme lubie ale jej nie umiem )

Nie chciałabym też bezmyślnie przepisywać . Prosze
o tłumaczenie niemalże najprostsze z możliwych,krok po kroku.
Dlatego dziekuje za pomoc i cierpliwość,bo wiem,ze moje pytania moga byc banalne !

a bedzie ich jeszcze troche...
1 sty 12:44
Outsiderka: tez jestem na humanie

a wiesz jak policzyc to x
1 i x
2 ?
1 sty 12:46
Outsiderka: bo jak nie to ci to napisze tylko mi napisz bo zadanie jest proste tylko ja zanim dobrze
zapisze to na tej stronie to troche minie
1 sty 12:48
Lidka: czyli mam skorzystac z wzorów na x1 i x2?
1 sty 12:51
Outsiderka: tak to są dwa bardzo podobne wzory różnia się tylko w jednym miejscu minusem.
1 sty 12:52
Outsiderka: hhtp

/matematyka.pisz.pl/strona/54.html na tej stronie to jest 2 i 3 wzór od góry na czerwono
1 sty 12:54
1 sty 12:55
Outsiderka: obok tych wzorów jest napisane "dwa pierwiastki "
1 sty 12:56
Lidka: czyli od początku.
pisze ze x nalezy do R\{3}
obliczam delte
obliczam x1
obliczam x 2
i?
1 sty 13:08
Outsiderka: i masz obliczone zadanie
1 sty 13:09
Outsiderka: możesz zapisać to jeszcze w postaci iloczynowej
1 sty 13:09
Lidka: w czym ?
1 sty 13:14
Lidka: w czym?
1 sty 13:14
Kasia: Nie obliczonego zadania.
W poleceniu było wyznacz dziedzinę i skróć wyrażenie. Dziedzinę wyznaczyliśmy.
Teraz żeby skrócić wyrażenie, trzeba licznik sprowadzić do postaci iloczynowej tak, żeby można
było skrócić z mianownikiem.
Postać iloczynowa funkcji kwadratowej wygląda tak a(x−x
1)(x−x
2)
Czyli trzeba wyznaczyć a, x
1 i x
2.
x
2+2x−15
a=1 b=2 c=−15
Δ=64
x
1=−5
x
2=3
Więc po zapisaniu w postaci iloczynowej otrzymamy coś takiego
| x2+2x−15 | | x+5)(x−3) | |
| = |
| |
| 3x−9 | | 3(x−3) | |
Teraz upraszczamy czyli skracamy licznik z mianownikiem i otrzymujemy
1 sty 13:15
Lidka: w czym?
1 sty 13:16
Outsiderka: też mi tak wyszło więc dlaczego zadanie nie obliczone?
1 sty 13:24
Lidka: nie łapie tego równania
1 sty 13:31
Lidka: Ogarniam ! Dzięki wielkie

1 sty 13:43