Pomocy:)
asia: Dla jakich p∊R jeden z pierwiastków równania x3+(p+1)x2−2x=0 jest średnią arytmetyczną
pozostałych?
1 sty 11:18
Kasia: Jeśli dobrze myślę, to trzeba to zrobić w taki sposób:
Wyciągamy x przed nawias otrzymujemy x(x
2+(p+1)x−2)=0
Czyli jednym z pierwiastków jest x=0. Jeśli 0 ma być średnią arytmetyczną pozostałych, to
liczba pozostałych pierwiastków musi być równa dwa. Średnia arytmetyczna tych pierwiastków, to
czyli
x
1+x
2=0
Korzystamy ze wzorów Viete'a i wyliczamy p=−1
1 sty 11:32
asia: Ok, chyba zrozumiałam. A jeszcze jedno zadanko

Dla jakich m równanie (x
2−4x+m)(|x+1|−m+1)=0 ma cztery różne pierwiastki.
Czy tutaj wogóle mogą być cztery?
1 sty 11:43
Kasia: Tak, mogą być 4.
W pierwszym nawiasie jest wyrażenie 2 stopnia, więc mogą być 2 pierwiastki, gdy Δ>0.
Czyli Δ=(−4)2−4*1*m>0 ⇔ m<4
A w drugim nawiasie wartość bezwzględna żeby miała 2 rozwiązania musi przyrównać się do liczby
dodatniej. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. W każdym razie (m−1)>0
Odpowiedzią jest część wspólna czyli m∊(1,4) jeśli gdzieś nie pomyliłam głupiego błędu, bo
robię w pamięci
Jak się nad tym zastanowisz, popodstawiasz itd. to to zobaczysz ; )
1 sty 12:31
Kasia: Aha i pierwiastki muszą być RÓŻNE więc musisz się nad tym głębiej zastanowić, bo przy moich
założeniach niektóre pierwiastki mogą, choć nie muszą być takie same
1 sty 12:34
pumpernikiel: A co z tym mam zrobić
Zbiór wszystkich rozwiązań nierówności (x−1)(x2+bx+c)<0 ma postać (−∞,1)u(1,2). Wyznacz
współczynniki b i c.
1 sty 13:16
pumpernikiel: Kasia pomożesz mi bo widzę że coś wiesz o matematyce
1 sty 13:31
Kasia: Spróbuj narysować wykres tego wielomianu wiedząc, że przyjmuje on wartości ujemne dla tych
liczb, które napisałeś. Jest on 3 stopnia. Dowiesz się z wykresu, jakie liczby są
pierwiastkami tego wielomianu i jaką mają krotność. A mając pierwiastki i krotność obliczysz,
że b=−3, a c=2
1 sty 13:48
1 sty 13:49