Wyznacz długość odcinka
majka: ETa, Bogdan i wszyscy co kumają matematykę pomóżcie mi
Wysokość trapezu równoramiennego o podstawach a,b gdzie a>b podzielono w stosunku 1:2
licząc od dłuższej podstawy i przez punkt podziału poprowadzono prostą równoległą do obu
podstaw. Wyznacz długość odcinka, którego końcami są punkty przecięcia narysowanej
prostej z ramionami trapezu
Błagam pomóżcie mi bo muszę mieć to na jutro
24 mar 20:34
Eta: Pomogę Ci
24 mar 20:54
Eta: Witam "płaczkę"

przede wszystkim narysuj ten trapez :
Oznacz ABCD ( przeciwnie do ruchu wsk. zegara)
Narysuj prostą r ównoległą do podstawy AB
i przecinającą h w :
23 h od dolnej podstawy i
13h od górnej podstawy
końce tego odcinka równoległego oznacz MN
gdzie M to punkt przecięcia z ramieniem BC
N " " " " AD
dodatkowo oznaczmy go: IMNI = x
dla łatwiejszego zapisu
Zauważ,że ten odcinek podzielił trapez na dwa trapezy:
ABMN i trapez NMCD ( widzisz to ?

trapez ABMN ma wymiary:
IABI=a −−− podstawa dolna IMNI= x −−− podstawa górna
i
23h −−− wysokość tego trapezu
podobnie:
trapez NMCD ma wymiary:
IMNI = x −−− podstawa dolna
IDCI = b −−− podstawa górna
i
13h −−− wysokość
teraz już prosto:
P
tr. ABCD = P
tr. ABMN + P
tr.NMCDtylko podstawić dane i wyliczymy długość "x"
| | a+b | | a+x | | x+b | |
zatem |
| *h = |
| *23*h + |
| *13*h
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dzieląc przez h bo h≠0 i mnożąc przez 6
otrzymamy:
3(a+b) = 2(a+x) +(b+x) => 3a +3b = 2a +2x +b +x
=> 3x = a +2b
zatem:
| | a+2b | |
odp; już prosta jak ...... IMNI = x = |
|
|
| | 3 | |
podoba się ? < mruga>
pozdrawiam !
24 mar 21:15
majka: bardzo ci dziękuję
24 mar 21:20
Eta: A kwiatek ?
24 mar 21:20
majka:
24 mar 21:27
majka:
24 mar 21:28
majka: słuchaj Eta a mogłabyś mi pomóc z jeszcze jednym zadaniem

24 mar 21:31
Eta: Dzięki! .......... teraz jestem zadowolona

Ok! jak skończę inne zadanko !
cierpliwości!
24 mar 21:33
majka:
24 mar 21:40
majka: oto zadanko
przeciwległe krawędzie boczne i przekątna podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
tworzą trójkąt równoboczny o boku a . Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do
płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa
24 mar 21:43
majka: chociaż wiesz co z tym zadankiem to może jakoś sobie poradzę wpadłam na rozwiązanie ale
dziekuje za chęci
Chyba ze potrafisz obliczyć dziedzinę funkcji f(x)= √−x2+x+12
24 mar 21:48
Eta:
Masz jakiś wynik , bo niezbyt ładna wartość tego sinusa wychodzi?
24 mar 21:52
Eta: Też pytanie

D: −x
2 +x +12≥0 Δ=49
√Δ = 7 x
1 = 3 x
2 = − 4
ramiona parab. do dołu bo a <0
I + + + + + I
−−−−−−−−(−4)−−−−−−−−−−−−−−−−3−−−−−−−−−−−−−−−−>x
− − − − − − − − −
D:x€< −4, 3>
24 mar 21:57
Eta: Ooojjj! rozsypało się

ale wiesz o co chodzi ?
24 mar 21:58
Eta: Soryy pomyłka 1 poprawiam

x
1 = − 3 x
2 = 4
czyli x€< −3, 4> przepraszam , to już zmęczenie
24 mar 22:01
majka: możesz być ze mnie dumna bo to też zrobiłam ale mam inny problem
24 mar 22:11
Eta: Jestem dumna

i tak trzymaj!
Jaki ten problem?... można wiedzieć ?
24 mar 22:15
majka: tak i to poważny
24 mar 22:22
majka: Dane są liczby a= 5dzielone na(
√11+3) i od całej odjąc 110 dzielone na 4pierwiastki z
11 i b= 49
√7 dzielone na 7 do potęgi 3/2. Oblicz wartość bezwzględną liczby x= b−a−π
Wiesz o co chodzi
24 mar 22:25
majka: dzięki za poświęcony czas
24 mar 22:31
Eta: Pomogę Ci ( nie taki to wielki problem

Powiedz mi tylko czy tak to jest zapisane ?
( bo szkoda mojego liczenia... na darmo?)
i zaraz Ci policzę , to łatwe!
24 mar 22:36
Eta: Jeżeli wszystko tak zapisane , jak ja podałam to:
zajmijmy się najpierw liczbą "a"
Usuwamy niewymierność z mianowników:
5(
√11+3) 110 *
√11a = −−−−−−−−−−−− − −−−−−−−−−−−−
(
√11 +3)(
√11− 3) 4 *
√11*
√11| | 5√11−15 | | 110√11 | |
a = |
| − |
|
|
| | 11− 9 | | 4*11 | |
| | 5√11−15 | | 5√11 | | −15 | |
a= |
| − |
| = |
| = − 7,5
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz liczba "b"
| | 72 *712 | |
b= |
| = 72+12−32=71 =7
|
| | 732 | |
czyli już po problemie

teraz masz wyliczyć:
x= I b − a − π I = I 7 − 7,5 − π I = I − 0,5 −π I = π + 0,5
odp; π+ 0,5
Miłych snów!
24 mar 23:00
kamil: a czy nie powinno byc ze ten punkt znajduje sie w odleglosci 1/3h od dolnej podstawy?
24 mar 23:14
Eta: Masz racię kamil! ( nie doczytałam!

... dzieki za uwagę!
sposób rozwiazania i tak taki sam!
Wynik inny oczywiście!
24 mar 23:43
majka: dzięki wielkie
25 mar 10:40
majka: dzięki za poświęcenie mi swojego cennego czasu
25 mar 10:41