Pytanie do trzeźwych i tych mniej również. :)
alfa: Pytanie do trzeźwych i tych mniej również.

Mam pytanie odnośnie układów równań liniowych. czy operacje elementarne na macierzach to
inny−drugi sposób rozwiązywania też macierzy odwrotnych?
31 gru 22:49
Rivek: Tak (jeśli chodzi o to co myślę)
A*A−1= I
nu to można rozwiązać równianie:
A*X=I gdzie X to macierz odwrotna. Np
macierz odwrotna do:
2 3
1 2
otrzymamy rozwiązując to: (sprowadzając do macierzy schodkowej... normalnej? tak to się zwało)
jak będzie sprzeczność znaczy, że nie ma odwrotnej.
2 3 1 0
1 2 0 1
31 gru 22:58
alfa: Tak, to chodzi o to. To będę musiał się wtajemniczyć na czym polega ta metoda przekształcania
tych macierzy. A czy jest trudniejsza i szybsza niż metoda Sarrusa Laplace'a?
31 gru 23:12
Rivek: | | 1 | |
To jest ta metoda, że A−1= |
| *[AD]T ? |
| | detA | |
tak, o wiele szybsza. Bo znajdywanie macierzy dopełnień jest strasznie uciążliwe przy większych
macierzach... W tym sposobie wszystko opiera się na dodawaniu wierszy/mnożeniu/dzieleniu itp.
Acz pomylić się też nie jest trudno
31 gru 23:23
31 gru 23:28
alfa: | | 1 | |
Tak A−1= |
| *[AD]T to ta z dopełnieniami. Widzę, że ta metoda eliminacji |
| | detA | |
Gaussa−Jordana jest bezwyznacznikowa.
31 gru 23:37
26 sty 12:58