Bardzo proszę o pomoc.
Kasia: Witam. Wytłumaczy mi ktoś jak się robi układ równań np. A=(2,3) B=(8,9) używając wzoru
| | Yb−Ya | |
"funkcji liniowej" y=ax+b , potem ze wzoru na współczynnik kierunkowy a= |
| do |
| | Xb−Xa | |
tego samego punktu. ?
31 gru 20:38
Kasia: niech mi ktoś to wytłumaczy proszę.
31 gru 21:05
Kasia: proszę pomóżcie mi.
31 gru 21:14
Aga:
A=(x
A, y
A)
A=(2, 3) to z tego wynika, że x
A=2, y
A=3
Podobnie x
B=8,y
B=9
Za a wpisujesz 1
y=1x+b.
teraz wybierasz sobie punkt A lub B.
Łatwiej A=(2,3)
do wzoru funkcji za y wstawiasz 3, a zamiast x piszesz 2 i obliczasz b.
3=2+b.
b=1. wzór funkcji
odp. y=x+1.
31 gru 21:15
Kasia: mogłabyś mi rozpisać ten układ równań dokładnie i pisząc co i jak ?
31 gru 21:20
Aga: Weź kartkę papieru i przepisz sobie wzór na a.
Następnie przepisz punkty A i B
xA to pierwsza liczba punktu A, yA to druga liczba punktu Ai podobnie xB i yB
Podstaw do wzoru i licz a.
31 gru 21:27
Kasia: a napisałabyś mi jak się dodaje potem stronami jak te działania są już w klamrze ?
31 gru 21:34
Kasia: a dlaczego zamiast a się daje 1 i czy tylko 1 się tam podstawia ?
31 gru 21:36
Aga: Kasiu , ale tu nie ma układu równań, tu nic nie dodaje się stronami.
| | 6 | |
a = |
| =1, za a podstawia się tylko 1, bo tyle wyszło z obliczeń. |
| | 6 | |
31 gru 21:43
Kasia: aha to na samej górze 7−6 ?
ale też chcę układ równań, bo to jest na współczynnik kierunkowy, chyba, że nie wiesz jak
napisać.
31 gru 21:48
Kasia: proszę napisz mi to.
31 gru 21:54
Mila:
3 = 2a + b
9 = 8a +b
odejmujesz stronami :
−a = −6a
a =1
podstaw do pierwszego;
3 = 2 +b
b= 1
y = x +1 równanie prostej przechodzącej przez podane punkty.
31 gru 21:56
Eta:
Kasiu, skoro tak bardzo upierasz się o układ równań to:
y=ax+b dla A(2,3) podstawiasz za x= 2 y= 3
otrzymujesz pierwsze równanie: 2a+b=3
teraz dla B(8,9) za x=8 y=9
otrzymujesz : 8a+b= 9
i rozwiąż układ równań
2a+b= 3
8a+b= 9 / *(−1)
2a+b=3
−8a−b= −9
−−−−−−−−−−
−6a= −6 => a=1 to: 2a+b=3 => b= 3−2= 1
zatem prosta AB ma równanie: y= x+1
Aga podała Ci prostszy sposób ( mniej obliczeń , to i mniej czasu tracisz!
31 gru 21:59
Kasia: i to tyle ?
31 gru 22:04
Eta:
tak, aż tyle
31 gru 22:07
Kasia: dzięki bardzo

31 gru 22:12
Eta:
31 gru 22:16
Kasia:
31 gru 22:22