ciag geometryczny -nie widzialem podobnego wiec pisze :D
misiek: trzy liczby tworza iag geometryczny.Suma tych liczb jest rowna 57 a iloczyn 5832.wyznacz
te liczby.
24 mar 20:32
Note Storte: (a1, a2, a3) − ciag geometryczny
a1+a2+a3=57
a1*a2*a3=5832
Miedzy sasiednimi wyrazami ciagu geo. zachodzi zw (w tablicach):
(a2)2=a1*a3
podstawiamy za a1*a3 i mamy: (a2)2*a2=5832, (a2)3=5832, pierwiastkujemy i mamy:
a2=18
a1+a3=57−a2
a1+a3=39
(a2)2=324, podstawiamy za (a2)2=a1*a3, a wiec a1*a3=324
tworzymy uklad rownan:
a1+a3=39
a1*a3=324
a1=39−a3, podstawiamy za a1 i otrzymujemy: −(a2)3 +39a3−324=0
Δ=225 √Δ=15
a3=(−39−15)/(−2) lub a3=(−39+15)/(−2)
a3=17 lub a3=12
sprzeczne gdyz po podstawieniu nie a1=22 a2=18
otrzymamy ciagu geometrycznego
24 mar 21:00