wektory
Czesiek: Oblicz pole trójkąta ABC opartego na wektorach AB = m + 5n i BC = 4m
+ 3n wiedzac ze wektory m i n są wektorami jednostkowymi wzajemnie
prostopadlymi
31 gru 19:44
Rivek: Pole trójkąta rozpartego na dwóch wektorach to:
wiemy że m,n są wzajemnie prostopadłe, czyli ich iloczyn wektorowy to:
nxm=|n|*|m|*sin90
o=|n|*|m|, A skoro są jednostkowe no to nxm=1
ABxBC=(m+5n)(3m+3n)=3(mxm)+15(nxn)+15(nxm)+3(mxn)=
/// mxm=0 (sinus 0
o=0) nxn=0 nxm=−mxn (antyprzemienność) ///
=12(nxm)=12
Czyli pole to połowa tego −> 6.
tzn nxm=1 mxn=−1 lub na odwrót, ale tu jest wartość bezwględna i nie ma znaczenia które −>
ważne, że jedno to, drugie to. Chyba... zmiana w wyniku nie następuje
31 gru 20:22
Rivek: =12(nxm)=12
tutaj błąd w zapisie −> wektor nie może być liczbą −> oczywiście jest to skrót myślowy o
długości. 12|nxm|=12 w osobnej linijce powinno być.
31 gru 20:24
Rivek: w ogóle to tam w wielu miejscach | | zgubiłem
31 gru 20:25
Czesiek: | | 17 | |
kurde a w odpowiedziach wychodzi |
| nie wiem jakim cudem |
| | 2 | |
31 gru 21:36
Rivek: A też Ci wychodzi 6? hmm...
31 gru 22:26
Rivek: Ach, źle przepisałem, napisałem (3m+3n) zamiast (4m+3n). Wtedy będzie o 5nxm więcej (mxm nie
| | 17 | |
ważne). to wyjdzie 17 nxm, czyli pole |
| |
| | 2 | |
"cyferówka"
31 gru 22:30