zadanko!!!
andzia2446: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy 5cm krawędź boczna jest nachylona
do najdłuższej przekątnej podstawy pod kątem 45stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość tej bryły.
31 gru 19:26
dero2005:

a = 5 cm
α = 45
o
l = a = 5 cm
| | 5√3 | |
hs = √l2 − (a2)2 = √52 − (52)2 = √754 = |
|
|
| | 2 | |
| | 3a2√3 | | 3*52*√3 | | 75√3 | |
Pp = |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 75√3 | | 75√3 | |
Pc = Pp + Pb = |
| + |
| = 75√3 |
| | 2 | | 2 | |
31 gru 22:44
dero2005:
tamto jest żle, zaraz zrobię od nowa
31 gru 22:47
dero2005:
rysunek dobry
a = 5 cm
α = 45
o
l = 5
√2 cm
| | 5√7 | |
hs = √l2 − (a2)2 = |
| cm
|
| | 2 | |
h =
√l2 − a2 = 5 cm
| | a*hs | | 75 | |
Pb = 6* |
| = |
| √7 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
| | 3a2√3 | | 75√3 | |
Pp = |
| = |
| cm2
|
| | 2 | | 2 | |
| | 75 | | 75 | | 75 | |
Pc = Pb + Pp = |
| √7 + |
| √3 = |
| (√7 + √3) cm2
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 75 | | 375 | |
V = |
| Pp*h = |
| * |
| √3*5 = |
| √3 cm3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
31 gru 23:12
andzia2446: dzięki serdeczne,jestes wielki

1 sty 11:09
karolina: W ostrosłupie sześciokątnym prawidłowym najdłuższa przekątna podstawy równa jest 4√3
Płaszczyzna ściany bocznej tego ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt miary 50 stopni.
Oblicz miarę konta alfa nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
20 wrz 18:20