sprawdzian!!!pomocy!!!!
andzia2446: 1. Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=6cm i
wysokości h=11cm.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi podstawy 8cm.
3. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy 5cm krawędź boczna jest
nachylona do najdłuższej przekątnej podstawy pod kątem 45stopni. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tej bryły.
31 gru 18:29
Krzych:
Zadanie 1
| | a2√3 | | (6cm)2*√3 | |
V=Pp*H= |
| *h= |
| *11cm=99√3
|
| | 4 | | 4 | |
Zadanie 2
| | a2√3 | |
Pc=4*Ps=4* |
| =(8cm)2*√3=64√3cm2 |
| | 4 | |
31 gru 18:48
31 gru 18:52
Aga: 2)Podstaw do gotowego wzoru na pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi
długości a=8cm..
Siatka czworościanu foremnego składa się z 4 przystających trójkątów równobocznych.
31 gru 18:54
andzia2446: a jeszcze 3 ktos da rade


?
31 gru 19:00
31 gru 19:09
andzia2446: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy 5cm krawędź boczna jest nachylona
do najdłuższej przekątnej podstawy pod kątem 45stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość tej bryły.
31 gru 19:26
andzia2446: ok,dzieki wielkie


!
31 gru 19:28