proporcje
Outsiderka: cene pewnego towaru obniżono najpierw o 30% , a następnie obnizono o 20 % . Zatem cene towaru
obnizono;
Proszę o proporcje
31 gru 18:02
Basiek: x− cena początkowa
0,7x − po 1. obniżce
0,8*0,7x= 0,56x − po 2. obniżce
początkowa− końcowa= x−0,56x=0,44x
Cenę obniżono o 44% ceny początkowej. Może być?
31 gru 18:17
Outsiderka: może jak najbardziej . dzięki
31 gru 18:21
Basiek: A proszę

Mam szczerą nadzieję, że jest dobrze, procenty to moja słaba strona

Ale wygląda
logicznie. Tylko proporcją tego ułożyć nie potrafię. Ale tak chyba nawet prościej
31 gru 18:22
Outsiderka: no chyba tak
31 gru 18:33
Gustlik: Można proporcją:
100a − cena poczatkowa
I obniżka
100a − 100%
x − 70%
II obniżka
70a − 100%
x − 80%
100a−56a=44a
31 gru 20:30