.
Kevio: | | sin2x | |
Pomoc w przekształceniu Mam ogólnie równanie granicy limx→π |
|
|
| | 1+cos5 | |
| | sin2x | |
generalnie przekształciłem do prawie gotowej formy |
| i dalej nie moge |
| | 2cos252x | |
podstawić za x π bo w mianowniku jest nadal 0.
Ktoś wie co dalej z tym fantem?
31 gru 17:51
Kevio: Czy może licznik i mianownik pomnożyć przez 1−cos5 i wtedy mianowniku by było cos
2(5x) ale to
by się równało 1 więc bynadal było 0
31 gru 18:00
Basiek: O, a Ty biedaku dalej nad limesami siedzisz. Krzycz głośniej, widziałam
Krzyśka i
ICSP, oni chyba znają się na rzeczy
31 gru 18:15
Trivial: Zapisz porządnie przykład! cos5x?
31 gru 18:17
Kevio: Trival − tak tutaj sie machnąłem
31 gru 18:19
Kevio: próbowałem jeszcze pomnożyć licznik i mianownik przez 1−cos5x ale dalej mianownik = 0
31 gru 18:20
Trivial:
Proponuję zrobić ten przykład przez podstawienie.
u = x−π.
x→π ⇒ u→0.
x = u+π.
| sin2x | | [sin(u+π)]2 | |
| = |
| = |
| 1+cos5x | | 1+cos(5u+5π) | |
| | [sinucosπ + cosusinπ]2 | |
= |
| = |
| | 1 + cos5ucos5π − sin5usin5π | |
| | −sin2u | | sin2u(1+cos5u) | | sin2u | |
= |
| = − |
| = −(1+cos5u)* |
| = |
| | 1−cos5u | | 1−cos25u | | sin25u | |
| | sinu | | | |
= −(1+cos5u)*( |
| )2 = −(1+cos5u)*( |
| )2 |
| | sin5u | | | |
Zatem!
| | sin2x | | | |
limx→π |
| = limu→0 −(1+cos5u)*( |
| )2 |
| | 1+cos5x | | | |
Dalej wiadomo.
31 gru 18:35
Trivial:
Błąd jest...
W linijce trzeciej przekształcenia jest
powinno być
Czyli na końcu wyjdzie
31 gru 18:40
Kevio: Dzięki. Końcówka jest trudna w rozczytaniu ale wielkie dzięki za pomoc, długo się z tym
bujałem.
31 gru 18:41
Trivial: Oczywiście założyłem, że bez reguły de l'Hospitala, bo z nią można rozwiązać w jednej linijce.
31 gru 18:42
Kevio: no na tym etapie oni chcą bez hospitala.
31 gru 18:47