kombinatoryka
Kasia: Witam

Mam problem z trzema zadankami z kombinatoryki.. Prosilabym bardzo o pomoc i wyjasnienie

Z
góry każdemu bardzoooo dziękuję


1. W klasie jest 15 dziewczat i 16 chlopcow. Sposrob uczniow tej klasy trzeba wybrac
czteroosobowa delegacje. Na ile sposobow mozna to zrobic, tak aby w delegacji znalazy sie
a) tylko dwie dziewczynki
b) co najmniej dwie dziewczynki
c) co najwyzej dwie dziewczynki?
2. W turnieju szachowym startowalo 10 zawodnikow. W pierwszej fazie kazdy z zawodnikow rozegral
po dwie partie z kazdym z pozostalych, po czym pewna liczba zawodnikow musiala wyjechac na
zgrupowanie kadry i w drugiej fazie kazdy z pozostalych rozegral z kazdym po jednej partii.
Ilu uczestnikow wyjechalo na zgrupowanie kadry, jesli w obu fazach turnieju rozegrano lacznie
111 partii?
3. Ze zbioru liczb {1,2,3,...,15} losujemy jednoczesnie dwie. Ile jest mozliwosci wynikow
losowania, tak aby :
a) suma obu liczb byla parzysta
b) suma obu liczb byla nieparzysta
c) iloczyn obu liczb byl parzysty
31 gru 17:47
Krzych: Zacznę od końca:
Zadanie 3
Zauważ, że w podanym zbiorze masz 7 liczb parzystych i 8 liczb nieparzystych.
a) Suma dwóch liczb jest parzysta gdy obie są parzyste lub gdy obie są nieparzyste, zatem
będzie parzysta jak wylosujemy 2 z 7 parzystych
lub 2 z 8 nieparzystych co zapisujemy
następująco:
b) Suma dwóch liczb jest nieparzysta gdy jedna z liczb jest parzysta a druga nieparzysta zatem
musimy wylosować 1 z 7 parzystych
i 1 z 8 nieparzystych co zapisujemy następująco:
c) Iloczyn dwóch liczb jest parzysty gdy co najmniej jedna jest parzysta zatem musimy wylosować
1 z 7 parzystych
i i 1 z 8 nieparzystych
lub 2 z 7 parzystych co zapisujemy
następująco:
31 gru 19:21
Krzych: Zadanie 2
| | | |
Sytyację kiedy każdy gra z każdym zapisujemy jako | gdzie n oznacza liczbę |
| | |
zawodników, ponieważ na tyle sposobów z
n zawodników można wybrać dwóch potrzebnych do
rozegrania partii. Liczbę zawodników, którzy wyjechali na zgrupowanie kadry oznaczam jako
x. Bazując na tym oraz na danych w zadaniu możemy ułożyć następujące równanie:
| | (10−x)(10−x−1) | |
111=2*45+ |
|
|
| | 2 | |
42=x
2−19x+90
x
2−19x+48=0
(x−16)(x−3)=0
x=16 ⋁ x=3
x≠16 bo 16>10 zatem
x=3
Odpowiedź: Na zgrupowanie kadry wyjechało trzech zawodników.
31 gru 19:30
Krzych: Zadanie 1
a) Losujemy 2 z 15 dziewcząt
i 2 z 16 chłopców co zapisujemy następująco:
b) Losujemy 2 z 15 dziewcząt
i 2 z 16 chłopców
lub 3 z 15 dziewcząt
i 1 z 16
chłopców
lub 4 z 15 dziewcząt co zapisujemy następująco:
| | | | | | | | | |
* | + | * | + | =105*120+455*16+1365=12600+7280+1365=21245
|
| | | | | |
c) Losujemy 2 z 15 dziewcząt
i 2 z 16 chłopców
lub 1 z 15 dziewcząt
i 3 z 16
chłopców
lub 4 z 16 chłopców co zapisujemy następująco:
| | | | | | | | | |
* | + | * | + | =105*120+15*560+1820=12600+8400+1820=22820 |
| | | | | |
31 gru 19:44
Kasia: Krych, dziękuję bardzo za pomoc + świetnie tłumaczenie

Tego właśnie potrzebowałam.
Jedynie mam dwa pytanka co do 2. zadania.
| | | |
dlaczego w pierwszej linijce rownania jest to | pomnożone przez 2 ?
|
| | |
a drugie pytanie : skąd w liczniku wzięła się ta postać (10−x)(10−x−1)
z góry dziękuję za wyjaśnienie
1 sty 18:21
kylo1303: Odpowiem za kolege:
Mnozymy przez 2 bo powiedziane jest ze: "W pierwszej fazie kazdy z zawodnikow rozegral
po dwie partie z kazdym z pozostalych"
Co do drugiego:
jesli n=10−x, to
(n−1)=(10−x−1)
a (n−2)=(10−x−2)
| | (10−x)! | | (10−x)(10−x−1)(10−x−2)! | |
= |
| = |
| |
| | (10−x−2)!*2! | | (10−x−2)!*2! | |
1 sty 18:35
Kasia: aaa, i wszystko jasne. Dziękuję bardzo.
Nienawidze tych przekształceń z licznikiem w przypadku tego symbolu Newtona

A czy mógłbyś(aś?) pomóc mi jeszcze w 2 zadankach?
1 sty 18:46
Kasia: albo zanim te dwa zadanka, czy mógłbyś/aś dać mi kilka przykładów żeby znowu przekształcić
licznik tak żeby dopasować do mianownika, jak w tym przypadku? ( nie wiem jak fachowo nazwać
to przekształenie). Chciałabym już bez problemu umieć przekształcić i wiedzieć o co chodzi.
1 sty 18:47
kylo1303: To znaczy to sa standardowe przyklady z dwumianu Newtona:
1 sty 19:00
Kasia: przepraszam, ale nie było mnie przy komputerze.
Tak, wiem. Nie mam problemu gdy są same cyfry, tylko gdy jest jakaś niewiadoma.
dla formalnosci
i teraz zaczynają się schody
| | (n−1)! | | (n−1)! | |
= |
| = |
| = |
| | (n−1−3)! * 3! | | (n−4)! * 3! | |
| | (n−1)(n−2)(n−3)(n−4) | |
|
|
|
| | (n−4)!*3! | |
czy na tym to polega czy nie? nie chce robić na razie 3. przykładu jeśli źle rozumuje
1 sty 19:26
Kasia: jeszcze zgubiłam silnie na końcu w liczniku przy (n−4)
1 sty 19:28
Kasia: hm? odświeżam
1 sty 19:36
kylo1303: Tak, o to chodzi.
To wnika oczywisice z tego ze:
n!= 1*2*3*...*(n−1)n
1 sty 19:44
Kasia: uf

a w trzecim przykładzie ma wyjść
| (6−2x)(5−2x)(4−2x)! | |
| ? |
| (4−2x)! * 2! | |
1 sty 19:49
kylo1303: Tak, ale doprowadz to jeszcze do najprostszej postaci
1 sty 19:50
Kasia: chyba nie mam skrócić (4−2x)!, bo wcześniej się zostawiało normalnie.
Czy chodzi o to, żeby wyłączyć np. z pierwszego nawiasu w liczniku 2 i pozniej skrocic z 2!,
czy o coś jeszcze innego Ci chodzi?
1 sty 19:53
kylo1303: Tam zostawialem zeby bylo widac jak sie rozpisuje, gdy bedziesz musiala obliczac (np
prawdopodobienstwo czy wlasnie kombinatoryke) to musisz skrocic i dojsc do najprostszej
postaci.
1. skroc
2. wymnoz.
3. doprowadz do najproszej postaci
1 sty 20:03
kylo1303: I tak dodam zeby sie nie mylilo: jak masz w dwumianie jakas niewiadoma to trzeba dac odpowiedni
warunek
1 sty 20:04
Kasia: rozumiem.
to w takim razie najprostsza postać w trzecim przykładzie będzie wyglądać chyba tak :
4x
2 − 22 x + 15
i jeszcze jak się wyznaczy pierwiastki to byłaby postać iloczynowa, ale nie chce mi się już
loczyć.
a możesz pomóc mi w dwóch zadankach? Bardzoo proszę

1. Z talii 52 kart losujemy cztery karty. Ile jest możliwości wyników losowania, jeśli wśród
tych czterech kart mają być:
a) dwie damy i dwa asy
b) trzy karty młodsze od dziewiątki i jeden król
c) trzy figury (figury to:as,dama,król i walet) i jedna karta nie będąca figurą?
2. W przedziale wagonu kolejowego jest osiem numerowanych miejsc ( w dwóch rzędach naprzeciwko
siebie). Do przedziału weszły cztery osoby. Na ile sposobów mogą one zająć miejsca w tym
przedziale, tak aby:
a) w każdym rzędzie siedziały po dwie osoby naprzeciwko osób siedzących w drugim rzędzie
b) trzy ustalone osoby siedziały przodem do kierunku jazdy, czwarta − naprzeciwko jednej z
trzech osób?
Te dwa zadanka to dla mnie jakiś KOSMOS !

Bardzo proszę o pomoc i dokładnie wyjaśnienie
1 sty 20:18
Kasia: ok, to później jak już przebrnę przez te dwa zadanka, które wysłałam przed chwilką i je
zrozumiem, to wróce do tego dwumianu i jeszcze spróbuję poćwiczyć to.
jeśli masz troche czasu, to bardzo proszę o pomoc
1 sty 20:19
kylo1303: jesli sie nie myle to po skroceniu z 2 (z mianownika) wyszloby 2x
2−11x+15 ale nie wazne,
zakaldam ze to blad w obliczeniach

1.a) W talii sa 4 damy i 4 asy. Zeby obliczyc wszystkie mozliwosci musisz policzyc ile jest
sposobow wybrania 2 asow i 2 dam, a nastepnie przemnozyc.
Tak zeby nie pisac tego samego: to sa zadania z kombinatoryki, stosujesz wiec kombinacje.
Musisz "policzyc" ile jest kart "w puli" z ktorej wybierasz, oraz ile kart wybierasz. Juz
tlumacze o co chodzi na przykladzie b:
"trzy karty młodsze od dziewiątki i jeden król"
mllodsze od 9 sa: 8,7,6,5,4,3,2 czyli 7 kart, ale mnozymy przez 4 bo sa 4 kolory. Czyli takich
kart mamy 7*4=28 Kroli mamy 4.
Czyli twoim zadaniem jest policzyc na ile sposobow mozna wybrac 3 karty z 28 oraz 1 z 4ech (ten
krol).
Staram sie jakos tak opisowo zeby nie dawac od razu wynikow, sproboj jakos dojsc do tego jak
liczyc a jak nie to potem juz bede tlumaczyl na rozwiazaniach, Zaraz dam zad2
1 sty 20:23
kylo1303: Zaczne od przykladu b
mamy 3 ustalone osoby, wiec rozumiem ze nie musimy rozpatrywac kazdej dowolnej trojki
(wtedy trzeba by pamietac zeby pomnozyc przez C43 )
Pierwsza osoba moze siasc na 4 miejscach (rzad tez mamy okreslony), druga na 3 a trzecia na 2.
Czwarta osoba ma do dyspozycji caly drugi rzad, ale musi siedziec naprzeciwko kogos z rzedu
pierwszego, wiec ma tylko 3 mozliwosci. Razem daje nam to:
4*3*2*3=9*8=72
1 sty 20:32
Kasia: tu chyba wychodzą braki ze znajomości kart xD
wracając na chwile do a)
ile jest dam w całej talii kart? asów jest chyba 4 jeśli dobrze pamiętam, tak? a co z damami?
1 sty 20:32
kylo1303: Talia sklada sie z 4 kolorow po 13 kart w kazdym kolorze. Co wiecej, w kazdym kolerze znajduja
sie karty od 2 do asa. Czyli kart kazdego typu jest 4 (4 dwojki, 3 trojki, ..., 4 walety, 4
damy, 4 krole i 4 asy)
1 sty 20:35
kylo1303: 4 trojki*
1 sty 20:36
kylo1303: co do przykladu a (tutaj mam nadzieje ze nie wprowadze w blad)
Mamy 2 rzedy po 4 miejsca, w kazdym rzedzie siada 2 osoby.
| | | |
Najpierw "wybieramy" 2 osoby z 4: |
|
| | |
Teraz rozpatrzmy ile jest mozliwosci zajecia miejsc w jednym rzedzie przez 2 osoby (wybieramy 2
Dalej:
Jesli wybralismy juz osoby i miejsce, to teraz rozpatrzmy ilosc mozliwosci zeby TE osoby siadly
na TYCH miejsach:
1) A B 2) B A 3) A B 4) B A
C D C D D C D C
Czyli majac pare osob i 2 wybrane miejsca mozemy usadowic ich na 4 sposoby.
| | | | | |
Lacznie daje nam to: | * | *4=36*4=144
|
| | | |
(tutaj nie daje glowy ze to dobrze xD )
1 sty 20:43
Kasia: nooo, to zdecydowanie ułatwia mi życie

dziękuję za zapoznanie mnie z kartami

więc tak:
Zgadza się czy nie
1 sty 20:44
kylo1303: a) tak
b) nie
c) nie
1 sty 20:48
kylo1303: b) Ile jest w sumie kart mlodszych od 9?
c) Ile jest kart nie bedacych figura?
1 sty 20:49
Kasia: aaa, wiem już, chwila, poprawie
1 sty 20:49
kylo1303: Masz do tego wyniki? W zadaniu 2a mam jeszcze jedna koncepcje (w wiekszosci sie pokrywa, ale
jest roznica)
1 sty 20:50
Kasia:
c) tu mam tylko wątpliwość, po głębszym zastanowieniu się, te trzy figury mam rozumieć jako
| | | |
figura i nie obchodzi mnie kolor itd czyli | czy mam brac pod uwage wszystkie karty, |
| | |
| | | |
które mają figure? czyli wtedy | ? co do karty niebędącej fugurą to będzie |
| | |
1 sty 20:54
Kasia: w przykładach a i b w zadaniu 2. oba rozwiązania są poprawne, które podałeś

przykład b już
przeanalizowałam i rozumiem, teraz zabieram się za 'rozkminianie' przykładu a
1 sty 20:55
kylo1303:
Lacznie figur jest 16, jak napisalas "nie obchpdzi mnie kolor itd" wiec wybierasz dowolnie 3 z
16. Gdybys miala zawezone w poleceniu, np. mialyby to byc kiery ("czerwo", jeden z kolorow
kart, takie czerwone serduszko

) to wtedy figur kier jest tylko 4. Ale ze nie masz nic
powiedziane to losujesz ze wszystkich figur
1 sty 21:00
Kasia: w 2 zadaniu, w przykładzie a)
nie rozumiem dlaczego tutaj stosuje się kombinacje? bo mi rozumiem podpowiada żeby zrobić po
prostu regułą mnożenia, ale nie wyjdzie to samo..
1 sty 21:00
kylo1303: W zadaniu 2a mialem pewna watpliwosc, najlepiej gdyby ktos jeszcze to sprawdzil.
Wybranie osob (6) i 2 miejsc (6) nie podlega jakiejs dyskusji. Gorzej dalej. Bo mozna
rozpatrywac dla jednego rzedu i potem mnozyc x2 jako ze sa 2 rzedy. Tyle tylko ze jakos w
swoim rozumowaniu uznalem ze dowolnosc wyboru 2 osob automatycznie usuwa nam wybor rzedu
(chodzi o to ze w pierwszym rzedzie moze byc zarowno A,B jak i C,D− wtedy w drugim byloby
odpowiednio C,D i A,B wiec tak czy siak rozpatrzylbym wszystkie mozliwosci zajecia miejsca w
obu rzedach.)
1 sty 21:04
Kasia: no tak, piękne głupoty pisze −
−−
oczywiście chodziło mi, że wszystkich figur jest 16, a ja jakieś głupie mnożenie zaczęłam
robić.. nie zwracaj na to uwagi xD
czyli ostatecznie
rozumiem, że skoro nic nie pisałeś co do przykładu b, to znaczy, że jest okej?
1 sty 21:04
kylo1303: Kombinacje stosujemy przy wyborze miejsc i osob.
Odpowiedz sobie na pytanie:
1. Na ile sposob mozna wybrac 2 osoby z 4?
2. Na ile sposob mozna wybrac 2 miejsca z 4?
1 sty 21:05
kylo1303: Tak, "b" jest okej. Po poprawieniu c tez okej.
1 sty 21:06
kylo1303: Regula mnozenia tez mozna (zakladam ze chodzi o to zeby 4*3=12 jakos ilosc mozliwosci w jednym
rzedzie), tylko ze trzeba by dokonac pewnej modyfikacji w dalszej czesci zadania.
1 sty 21:08
Kasia: co do Twoich pytań, to w obu przypadkach można wybrać na 6 sposobów.
Właśnie tak zaczęłam kombinować z tym 2 a)
rozważyłam najpierw pierwszy rząd , czyli pierwsza osoba ma do wyboru 4 miejsca, druga już 3,
czyli 4*3 = 12
i później się pogubiłam.. a mógłbyś napisać jak można by zrobić właśnie tym sposobem?
rozważając dalej II rząd.
1 sty 21:11
kylo1303: Glownie ogranicza sie to do tego, ze potem musisz przemnozyc tylko przez 2 (a nie tak jak w
przypadku I przez 4).
Pierwsza osoba moze siasc na 4 miejsach:
A − − − A B − − A − B − A − − B
− A − − B A − − − A B − − A − B
− − A − itd
− − − A itd
Zwroc uwage na kolorowy fragment i porownaj z moim wczesniejszym rozumowaniem (ostatnia czesc,
rozpatrywanie wszystkich sposobow usadzenia)
1 sty 21:17
Kasia: rozumiem, tylko , że próbując zrobić to regułą mnożenia to później rozważająć II rząd to
trzecia osoba ma do wyboru 2 miejsca (skoro te kolejne dwie osoby mają siedzieć naprzeciwko
tej pierwszej pary), a czwartej osobie zostaje jedno miejsce
nie rozumiem dlaczego nie wystarczy to wymnożyć czyli 3*4*1*2
jeśli rozumiesz w ogóle co kieruje moim rozumowaniem i zrozumiesz gdzie coś źle analizuje, to
proszę o wytłumaczenie
1 sty 21:23
kylo1303: Dobrze analizujesz.
Jesli chodzi o pierwszy rzad to wyszlo ci 12 sposob, w drugim rzedzie tak jak piszesz: 2*1 co
lacznie daje 24 mozliwosci.
Jedyne co ci pozostaje to wybor osob, ktore maja siedziec w pierwszym badz drugim rzedzie.
| | | |
Tutaj zostaje nam kombinacja | =6
|
| | |
Co razem daje nam 6*24=144
1 sty 21:27
kylo1303: Bo ty rozpatrzylas mozliwosci przykladowo dla pary AB siedzacej w peirwszym rzedzie i CD w
drugim. A moze byc przeciez AC i BD, AD i BC, BC i AD, BD i AC oraz CD i AB
1 sty 21:29
Kasia: aaaaaaa, teraz wszystko rozumiem

kurcze, ale sama za nic bym nie wpadła że tutaj trzeba jeszcze pamiętać o kombinacji.. masz
racje

eh, gdybym mogła korzystać z Twojej pomocy na sprawdzianie to bym mogła napisać xD
1 sty 21:37
1 sty 21:37
kylo1303: Nie ma problemu. Przyjemnie jest pomagac komus kto chce sie nauczyc. Najgorzej jest
gdy ktos nic nie daje od siebie i tylko liczy na gotowe rozwiazania. Pozdrawiam i zycze udanego
sprawdzianu.
1 sty 21:40
Kasia: oj tak, masz racje. Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć

Życzę miłego wieczoru : )
1 sty 21:45
Mila:
Punkt a)
| | | |
Wybieram dla nich 1 rząd z 2 − | |
| | |
Dwie wybrane osoby siadają na : 4∧3 sposoby
pozostałe osoby siadają na : 2 ∧1 sposoby
razem : 288?
1 sty 23:04
kylo1303: | | | |
Sadze ze to rozumowanie ma jedna luke. Kombinacja osob | wyczerpuje juz mozliwosci |
| | |
usadzenia roznych par w roznych rzedach, wiec nie trzeba mnozyc przez 2 jako ze sa dwa rzedy.
Wtedy wynik wyszedlby 144 (bo chyba taki ma wyjsc)
1 sty 23:23
Kasia: tak, w odpowidziach jest 144.
2 sty 18:43