Pilne!
ewa: | | n + 12 | |
Dany jest ciąg (an) określony wzorem an= |
| Liczba całkowitych wyrazów tego |
| | n | |
ciągu jest równa:
a) 6 b) 4 c) 3 d) 2
Jak to zrobić ? jakim wzorem?
31 gru 17:21
hummel: C
podstawiasz sobie kolejne liczby: 2,4,6
31 gru 17:27
ewa: Za n podstawiam 6, 3, 4, 2

i co ? sorry, ale jakos tego nie kumam
31 gru 17:29
ewa: Jak to zrobić?
31 gru 18:28
ewa: Jak to zrobić?
31 gru 18:28
Basiek:
I teraz już prościutko

kiedy 12/n jest liczbą całkowitą?
31 gru 18:30
Basiek: tylko dla mnie to będzie dla
n∊{−1,1,−2,2,−3,3,−4,4,−6,6,−12,12}
A wtedy takich liczb jest 12...
31 gru 18:31
Aga: Basiek , przecież n∊N.
odp.a.
31 gru 18:40
Basiek: O, kurczę

Faktycznie, dzięki
Aga, pójdziesz ze mną napisać maturę?
31 gru 18:41
Aga: Pomogę, Ci przed maturą.
Na maturze już nie będziesz robić takich błędów.
Głowa do góry.
31 gru 18:44
Basiek: To i tak miło

Chociaż, gdybym się zastanowiła, czym jest n, nie pisałabym takich głupot

Tymczasem, całe życie robię tego typu błędy

Chyba już mi zostanie
31 gru 18:47
Aga: Jeszcze masz czas popracować nad szczegółami.
31 gru 18:49
Basiek: 
Tak właśnie sobie powtarzam!

"Jeszcze jest czas, zacznę od jutra"

Więc, droga
Ago, dziękuję za wszystko
31 gru 18:52
ewa: JAK wyszło wam 6?!
31 gru 19:10
Basiek: To, co rozpisałam w moim pierwszym poście + założenie n>0
n∊{1,2,3,4,6,12}
Liczność zbioru n to
6
31 gru 19:11
Aga: Bierzemy tylko całkowite dodatnie{1,2,3,4,6,12} . Jest ich 6.
31 gru 19:13
Mila:
bez wypisywania;
12 = 22 ∧ 31 czyli liczba dzielników liczby 12 jest = 3 ∧ 2 ( zobacz zadanie − teorię w
Kiełbasie)
31 gru 22:04