Wektory
Czesiek: oblicz kąt między wektorami a i b jeżeli wiadomo, że p = 2a + b i
q = −4a +5b są wzajemnie prostopadłe oraz wektory a i b mają tą
samą długość
31 gru 17:09
Rivek: |a| − długość wektora
o − skalarnie
bob=|b|
2 (bo cosinus 0
o to 1)
boa=aob
aob=|a|*|b|*cos(a/b)=|a|
2*cos(a/b)
poq=(2a+b)o(−4a+5b)=−8(aoa)+5(bob)−4(boa)+10(aob)=−8|a|
2+5|b|
2+6(aob)=−3|a|
2+6|a|
2|cos(a/b)
−3|a|
2+6|a|
2|cos(a/b)=0 / |a|
2
6cos(a/b)=3
mam nadzieje, że się nie pomyliłem i że czytelnie... jak coś to pytaj
31 gru 17:28
31 gru 17:54
ICSP: a ile niby twoim zdaniem wychodzi?
31 gru 17:56
Rivek: czyli ok.
| | 1 | | π | | π | |
cos(a/b)= |
| ⇒ kąt (a/b) = |
| v − |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
31 gru 17:57
Czesiek: Masakra ale zaćma ja zamiast 1/2 widzialem π/2. Dzięki Rivek
31 gru 18:21
Czesiek: boa = aob to jest własność iloczynu skalarnego tak ? Nie wynika to z terści zadania ?
31 gru 18:37
Trivial: Iloczyn skalarny jest przemienny.
31 gru 18:40