?
Patryk: Dany jest prostopadłościan o krawędziach długości 5 cm, 6 cm i 8 cm. Każdą jego krawędź
zwiększono o x cm. Wyznacz x jeśli wiadomo że objętość prostopadłościanu wzrosła o 320 cm3
5*6*8=240
v2=(x+5)(x+6)(x+8)=560
czy to dobry zapis
31 gru 16:34
Gustlik: Wskazówka:
V1=5*6*8=...
V2=(5+x)(6+x)(8+x)=...
V2−V1=...=320 otrzymasz równanie kwadratowe z niewiadomą x. Rozwiąż teraz to równanie.
31 gru 17:38
31 gru 22:20
Patryk: czy x=2
31 gru 22:38
Eta:
tak

bo 7*8*10= 560
31 gru 22:40
Patryk: dzięki
31 gru 22:46