Ciągi
Malwinka: Błagam pomóżcie : ( Dane są dwa ciągi arytmetyczny i ciąg geometryczny. Każdy składający
się z 3 wyrazów dodatnich. Pierwszy i ostatni wyraz w obu ciągach są jednakowe. Zbadać,
który ciąg ma większą sumę .
24 mar 20:27
Basia:
an − arytmetyczny
a1 = a3 = a > 0
oblicz a2 (w zależności od a)
bn − geometryczny
b1 = b3 = b > 0
oblicz b2 (w zależności od b)
jakie to są ciągi ?
i jakie są ich sumy Sa3 i Sb3
24 mar 20:34
Malwinka: a2= a1 +r
b2=b1*q
24 mar 20:41
Basia: Akurat nie te wzory trzeba tu zastosować.
b
2 =
√b1*b3
24 mar 20:49
Malwinka: aa to nie wiem jak to rozwiązać
24 mar 21:03
Basia: podstaw do wzorów, które Ci podałam za a
1=a
3 =
a
za b
1 = b
3 =
b
i wylicz a
2 i b
2
24 mar 21:04
Bogdan:
Tak, jak Basia podpowiada:
Ciąg arytmetyczny (an): a1 = x > 0, a2 = x + y2, a3 = y > 0
Ciąg geometryczny (bn): b1 = x, b2 = √xy, b3 = y
Dla x = y sumy są równe
Zakładamy, że suma wyrazów jednego z tych ciągów jest mniejsza lub większa od sumy
wyrazów drugiego.
Przyjmujemy np. założenie:
a1 + a2 + a3 < b1 + b2 + b3
x + x + y2 + y < x + √xy + y
x + y2 < √xy mnożymy obustronnie przez 2 i porządkujemy
x − 2√xy + y < 0 stosujemy wzór skróconego mnożenia
(√x − √y)2 < 0 sprzeczność, bo kwadrat dowolnego wyrażenia
nie jest ujemny, czyli przyjęte założenie nie jest właściwe,
stąd x + x + y2 + y > x + √xy + y dla x ≠ y
24 mar 21:55