Tripida: może zajrzyj tu
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_czwartego_stopnia
..jeżeli nic nie wymyślisz ciekawego na rozkład, np kombinowanie z rozpisaniem współczynników
trochę inaczej(równoważnie) i rozłożenie tego to pozostaje tylko to twierdzenie i szukanie
dzialników −6
Można zawsze próbować inaczej zapisać ten sam współczynnik wielomianu ale tak by całe wyrażenie
dało się rozłożyć grupując przykładowo
dla W(x)=x
2+2x+1 nie trzeba liczyć delty
wystarczy zapisać x
2+x+x+1=0
x(x+1)1(x+1)=0
(x+1)(x+1)=0
(x+1)
2=0
jak nie... to
to podstawiaj te liczby które wypisałeś do wzoru
f(x)=...
f(−1)=5*(−1)...
aż trafisz na taką która da 0... i dzielisz wielomian przez tą liczbę hornerem.
Gustlik: Schemat Hornera:
5 13 −1 13 −6
1 5 18 17 30 24
−1 5 8 −9 22 −28
2 5 23 45 103 200
−2 5 3 −7 27 −60
3 5 28 83 262 780
−3 5 −2 5 −2 0
x=−3 jest pierwiastkiem.
(x+3)(5x
3−2x
2+5x−2)=0
(x+3)[x
2(5x−2)+(5x−2)]=0
(x+3)(5x−2)(x
2+5)=0
| | 2 | |
x=−3 v x= |
| v x2+5=0 ← tu brak rozwiązań |
| | 5 | |
Odp: