Asymptoty skośne
Łukasz: Asymptoty skośne
31 gru 16:07
Łukasz: wychodzi mi y = 0
ale patrząc na wykres taka asymptota nie istnieje
Proszę o pomoc
31 gru 16:23
AS: As. pozioma: y = 0 dla x −> ± ∞
As. pionowa: x = 0
As. ukośna: brak
31 gru 16:33
Łukasz: ale dlaczego ona nie istnieje?
warunkiem istnienia asymptoty ukośniej nie jest istnienie granicy skończonej dla A i B?
31 gru 16:39
Łukasz: już wiem, wyszło ci y=0 ale patrząc na wykres taka asymptota nie istnieje
31 gru 16:40
31 gru 16:42
AS: Badana funkcja osiąga maksimum dla x = e3 i na prawo od tego punktu
maleje asymptotycznie do zera,stąd asymptota pozioma y = 0
31 gru 18:45