Pomocy!! równanie z wartoscią bezwzględną
Lidka: Zbiorem równania |x−1|=|x+1| jest
31 gru 16:06
dero2005:
|x−1| = |x+1|
miejsca zerowe x1 = −1 x2 = 1
rozpatrujemy przedziały
(−∞ ,−1> , (−1, 1> , (1 ,∞)
1) dla x ∊ (−∞ , −1>
x−1<0 to |x−1| = −(x−1) = −x+1
x+1≤0 to |x+1| = −(x+1) = −x−1
−x+1 = −x−1
−x+x = −1−1
0 = −2
w tym przedziale brak rozwiązania
2) dla x ∊ (−1 ,1>
x−1≤0 to |x−1| = −(x−1) = −x+1
x+1>0 to |x+1| = x+1
−x+1 = x+1
−x−x = 1−1
−2x = 0
x = 0 ∪ x∊(−1, 1>
x = 0
3) dla x ∊ (1 , ∞)
x−1>0 to |x−1| = x−1
x+1>0 to |x+1| = x+1
x−1=x+1
x−x = 1+1
0 = 2
w tym przedziale brak rozwiązania
rozwiązanie jest sumą rozwiązań pkt 1, 2, 3 czyli x = 0
31 gru 17:56
Aga: Tego typu zadanie można rozwiązać na podstawie własności IaI=IbI⇔a=b lub a=−b
Ix−1I=Ix+1I
x−1=x+1 lub x−1=−x−1
0=2 lub 2x=0
sprzeczność x=0
odp. x=0.
31 gru 18:37