oczywiście trzeba to wykazać indukcyjnie.
Nikita: Wykaż że
1+ 7 *(1!)3 + 26*(2!)3 + ... + [ ( n+1)3 − 1 ](n!)3 = [ (n + 1 ) ! ]
Ja dochodzę do pewnego momentu w dowodzie, ale dalej już nie wiem co zrobić.
31 gru 15:45
Mila:
Pomijam dwa pierwsze etapy, bo to dobrze gdzieś pisałeś.Z prawej strony ma być: [(n +1)!]3
Mam udowodnić, że :
1 + 7 ∧ (1!)3 +......................[(k+1)3 − 1](k!)3 +[(k +2)3 −1](k +1)!3 = [(k +2)!]3
L = [(k +1)!]3 +[(k +2)3 −1](k +1)!3
L= [(k +1)!]3 ∧[1 + (k +2)3 −1] =[(k +1)!]3 ∧(k +2)3 =[(k +1 )!∧(k +2)]3=[(k +2)!]3
31 gru 21:39