planimetria
nie wiedzacy : prosze o sprawdzenie dwóch zadan:
1.Oblicz pole trojkata prostokatnego o kacie 30stopni wpisanego w okrag o promieniu 9 cm.
2.Oblicz pole koła wpisanego w trojkat prostokatny o przyprostokatnych 12 i 9.
31 gru 15:07
ICSP: Nie ma co sprawdzać.
31 gru 15:10
nie wiedzacy : dobra dobra chce aby ktos to rozwiazał a ja sprawdze czy dobrze mi wyszło
31 gru 15:13
nie wiedzacy : w tym drugim zadaniu nalezy obliczy pole koła opisanego na trojkacie prostokatnym
31 gru 15:17
ICSP: To daj swoje wyniki. Jak sie będą zgadzać to jest
31 gru 15:19
nie wiedzacy : 1. P=40√3
2.P=64pi
31 gru 15:22
ICSP: 1.

2.

1. Jakie ci boki wyszły ?
2. Jaka przeciwprostokątna?
31 gru 15:23
nie wiedzacy :
1. 9; 9√3; 18
2. a to zadanie to wiem ze zle juz wiem czemu
31 gru 15:29
ICSP: I teraz wzór na pole trójkąta.
Drugie:
Przeciwprostokątna : 15
promień okręgu opisanego : 7,5
P = ?
31 gru 15:36
nie wiedzacy : no z drugim to mi sie teraz zgadza bo wczesniej obliczylem ze wzoru r=2/3*h ale to jest na
wysokosc w trójkacie równobocznym. Pole wychodzi ponad 56.
wzór na pole z zadania 1 a*h/2
31 gru 15:42
ICSP: wiec podstaw te dwie przyprostokątne i policz pole.
W drugim pole wychodzi dużo ponad 56
31 gru 15:54
nie wiedzacy : P=9*9√3/2=81√3/2
a w drugim dokladnie 56,25
31 gru 16:01
ICSP: pierwsze dobrze.
Drugie przypomnij sobie wzór na pole koła.
31 gru 16:03