pochodne funkcji
niunia: Oblicz pochodne funkcji: Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu pochodnych funkcji!
1) y = sinx(2cosx + 1) + 5
2) y = 4
√x x
6 x
3 + 1
3) y= −−−−−−−−−−−
2x
2 √x4) y = −−−−−−−−−
√x +1
5) y = 4(x
3 + 1)
4Dzięki za pomoc
24 mar 20:16
Sabin: 1) Wymnóż sinx przez nawias, 2sinxcosx = sin2x, dostaniesz sin2x + sinx + 5. Z tego
pochodna to 2cos2x + cosx.
2) Zamieniasz √x na x12, zostaje y = 4x132
Liczysz pochodną ze wzoru: (xn)' = nxn−1, przy okazji wyrzucając stałą przed
pochodną.
3, 4 − ze wzoru na pochodną ilorazu (czyli pochodna licznika razy mianownik minus...)
5) Tam czegoś brakuje chyba, prawda?
24 mar 20:35
Basia: Przypuszczam, że to ma być
y = 4(x3 + 1)4
pochodna funkcji złożonej
t = x3 + 1
f(t) = 4t4
f'(t) = 16t3
ale
f'(x) = f'(t)*(t)' = 16(x3 + 1)3*(x3+1)' = 16(x3 + 1)3*3x2 = 48*x2*(x3+1)3
24 mar 20:45