rozszerzona
anka: dla jakich wartosci parametru m pierwiastki x1 i x2 rownania
x2 − 2(m−1) * x + m2 − m − 4 = 0
spelniaja warunek
1x1 + 1x2 = m−1
wiem ze to z delty,
a = 1, b = 2(m−1) , c = m2−m−4
31 gru 13:52
ktos: (2m−2)2 − 4m2 + 4m + 16
4m2 − 8m+4−4m2+4m+16
−4m+20
−m+5
to jest delta
31 gru 14:02
ICSP: Δ > 0 bo wtedy równanie ma dwa pierwiastki.
31 gru 14:02
anka: to jak teraz obliczyc x1, i x2 ?
31 gru 14:03
ICSP: | 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
| + |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
wzory Vieta.
31 gru 14:05
xyz: x1 = −2(m−1)−2√−m+5 / 2*1
31 gru 14:10
31 gru 14:18
ICSP: licz z tych wzorów Viet'a. Przecież gotowego rozwiązania ci nie podam
31 gru 14:35
anka: dobrze ta delta jest policzona

prosze o pomoc! nie umiem

///////
1 sty 15:25
anka: mam podstawic za x1 + x2 = − b/a
a za x1 * x2 = c/a ?
1 sty 15:26
ICSP:
1 sty 16:04
anka: no to podstawilam, i wychodzi mi rownanie kwadratowe. i co dalej ? pomooz
1 sty 16:09
anka: cos przez rownanie kwadratowe = m − 1
1 sty 16:10
anka: (m−3)(m+2)m2−m−4 = m
1 sty 16:23
ICSP: Na razie po kolei.
Jaki przedział wyszedł ci z delty?
1 sty 16:24
anka: ( m + 3 ) ( m + 2 ) o tak ma tam byc
1 sty 16:25
anka: wyszlo mi takie cos m < 5
a przedzial.. zaden?
1 sty 16:25
ICSP: m< 5 jest przedziałem.
m ∊ (−
∞;5)
teraz warunek:
| x1 + x2 | | | | −b | | a | | −b | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| x1 * x2 | | | | a | | c | | c | |
1 sty 16:29
ICSP: −b = 2(m−1)
c = m
2 − m − 4
dokładam załozenie że c ≠ 0. Licz dalej.
1 sty 16:30
anka: no i wychodzi 2m−2m2−m−4 = m − 1
i co z tym?
1 sty 16:32
anka: no i wychodzi 2m−2m2−m−4 = m − 1
i co z tym?
1 sty 16:32
ICSP: masz rozwiązać takie równanie.
1 sty 16:33
anka: 2m − 2 / m2 − m − 4. i co teraz z delty liczyc to z mianownika ?
1 sty 16:33
ICSP: za dużo alkoholu wczoraj czy po prostu brak pomysłów?
| 2(m−1) | |
| = (m−1) |
| m2 − m − 4 | |
2(m−1) = (m−1)(m
2 − m − 4)
2(m−1) − (m−1)(m
2 − m − 4) = 0
(m−1)(2 − m
2 + m + 4) = 0
m = 1 v −m
2 + m + 6 = 0
drugie licz z delty.
Pamiętaj o założeniu delty numer 1.
1 sty 16:36
anka: przenioslam jedynke i wyszlo mi ze : m2+m−6m2−m−4= m
1 sty 16:37
anka: brak wiedzy chyba, nie ogarniam tego,
1 sty 16:37
anka: m1 = 3 a m2 = − 2.
i to bd na tyle
1 sty 16:42
ICSP: Wszystko można ogarnąć

(no dobra prawie wszystko , przestrzeni wektorowych nie da się
ogarnac)
Schemat :
1. Czytasz zadanie
2. Analizujesz zadanie
3. Robisz założenia do zadania
4. Po kolei znajdujesz sposoby na rozwiązanie działań wynikających z założeń
1 sty 16:43
ICSP: m = 1 v m = −2 v m = 3
wszystkie trzy pasują do założenia 2o.
Koniec.
1 sty 16:44
anka: takie zadania sa juz na rozszerzeniu, wiec ciezko. Dzieki wielkie

! prze mozg jestes
1 sty 16:47
ICSP: skoro wybrało się profil rozszerzony to musi być ciężko xD
1 sty 16:48
anka: wybralo sie podstawowy, chce sie nauczyc rozszerzonego
1 sty 16:52
kylo1303: No to powodzenia
1 sty 16:54
ICSP: Powodzenia
1 sty 16:59