Terma
Kaska: Dwa zbiorniki, połączone krótkim rurociągiem wyposażonym w zawór, zawierają ten
sam gaz doskonały ( = 1,4). Przed otwarciem zaworu w pierwszym zbiorniku o objętości
V1 = 1,5 m3
zmierzono ciśnienie P1 = 280 kPa i temperaturę T1 = 350 K. Po otwarciu zaworu i ustaleniu się
parametrów zmierzono: P = 375 kPa i T = 295 K. Zaniedbując straty ciepła do otoczenia,
obliczyć ciśnienie i temperaturę gazu w drugim zbiorniku o objętości V2
= 3 m3
, przed otwarciem zaworu.
Wyniki: T2 = 280,4 K, P2 = 422,5 kPa.
31 gru 13:40
Kaska: Powietrze kierowane do paleniska kotłowego podgrzewane jest wcześniej w podgrzewaczu od t1 =
10C do t2 = 140C. W jakim stopniu wzrasta objętość tego powietrza,
jeżeli ciśnienie, jak zawsze w wymiennikach ciepła, może być uważane za niezmienne?
Wynik: 1,46
31 gru 13:46
Kaska: Czym sie różni w zadanich gaz doskonały od gazu półdoskonalego?
31 gru 13:47