trójkąt
maciek: W trójkącie ABC dane są długości boków: |AB|=18, |BC|=15 |AC|=12. oblicz długosc promienia
okręgu opisanego na tym trójkącie do długosci promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Dzięki z góry za pomoc. Znam wzory na te promienie, jednak wychodzą mi inne wyniki niż są
podane. Jakby mógł ktoś rozwiazac
31 gru 12:03
w: a jakie Ci wychodzi pole trójkąta ?
31 gru 12:36
Aga: P=
√p(p−a)(p−b)(p−c), P − pole trójkąta
a=18, b=15, c=12 − boki
| | a+b+c | |
p= |
| p− połowa obwodu |
| | 2 | |
| | a*b*c | |
R= |
| R− promień okręgu opisanego na trójkącie |
| | 4*P | |
| | P | |
r= |
| r− promień okręgu wpisanego w trójkąt. |
| | p | |
Podstaw do wzorów.
31 gru 12:45
maciek: tak właśnie robiłem, tylko chodzi o to że pole mi wychodzi totalnie inne niż powinno byc, bo te
liczby są takie troche no... mogłby ktoś napisac swoje wyniki?
31 gru 13:40
maciek: ile powinno wyjśc pole?
31 gru 13:41