Kto mi wytłumaczy??
justi: PROSZE WYTŁUMACZCIE MI...!

Nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu:(
Powierzchnią boczną stożka jest wycinek koła o kącie α i promieniu 12 cm. Oblicz pole
podstawy tego stożka jeśli kat α = 60 stopni
24 mar 20:11
Basia:
Oblicz najpierw pole tego wycinka.
Potrafisz ?
24 mar 20:23
Basia: Sorry nie pole tylko długość łuku, który odpowiada wycinkowi.
24 mar 20:24
Basia:
Narysuj sobie koło na kartce papieru. Wytnij z niego jakiś wycinek (może być z kątem przy
wierzchołku 60, ale nie musi). Zwiń z tego stożek (bez podstawy oczywiście).
Zobacz co się stało. Łuk odpowiadający wycinkowi stał się okręgiem podstawy stożka.
L − długość tego łuku
r − promień podstawy
2πr = L
P
p = πr
2
pytam ponownie czy wiesz jak wyliczyć L




?
24 mar 20:30
kaz: obw. podst.stożka=60/360*2πr=1/3πr→r=1/3π
pole podst.=pole koła=πr2=π(1/3π)2=π3/6
24 mar 20:32
Basia: to nieprawda
R = 12
L = 4π
2πr = 4π /:2
r = 2
−−−−−−−−−−−−−−−
P
p = πr
2 = 4π
24 mar 20:38
kaz: oczywiście Basia ma rację
24 mar 20:55