^wyznacz dziedzine wyrazenia i doprowadz je do najprostrzej postaci
Ada: | | x2−1 | | 3x4−2x2 | |
1 przykad |
| POMNORZYC PRZEZ |
| = |
| | 2x2 | | x+1 | |
| | x+2 | | x+1 | |
2 przykad |
| > |
| = |
| | x−2 | | x | |
31 gru 11:03
Aga: 1) Rozkładasz liczniki i mianowniki na czynniki , skracasz licznik z mianownikiem i resztę
mnożysz licznik z licznikiem a mianownik z mianownikiem, pamiętaj o dziedzinie.
2) Popraw zapis
31 gru 11:07
ada: czy moge prosic o rozwiazanie bo ja tego nie rozumiem
2 sty 17:59
ada: ale rozwiazanie tylko do pierwszego zadania
2 sty 18:05
beti: | x2−1 | | 3x4−2x2 | |
| * |
| −−→ D = R\{−1,0} bo mianowniki nie mogą się zerować
|
| 2x2 | | x+1 | |
| (x−1)(x+1) | | x2(3x2−2) | | x−1 | | 3x2−2 | |
| * |
| = (po skróceniu) = |
| * |
| =wymnóż |
| 2x2 | | x+1 | | 2 | | 1 | |
liczniki i mianowniki przez siebie i ...gotowe
2) − analogicznie
2 sty 18:07
ada: dziekuje
2 sty 18:36