matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyliczanie pochodnej
kamila:
dobry wieczór
kurczę już tracę głowę o tej godzinie i za nic w świecie nie mogę wyliczyć pochodnej:
x−1
y=
x
√
x
proszę o pomoc .. dzięki !
31 gru 01:18
Danieloo:
u'v−v'u
(
u
v
)'=
v
2
31 gru 01:20
kamila:
no i dokładnie z tego korzystam ... ale nic z tego
i również korzystam ze wzoru dalej na pierwiastek...
31 gru 01:26
Aga:
(x−1)
'
=1
3
√
x
(x
√
x
)
'
=
2
Po podstawieniu
3
√
x
1*x
√
x
−(x−1)*
2
3x
√
x
3
√
x
x
√
x
−
+
2
2
y
'
=
=
=
x
3
x
3
−x
√
x
+3
√
x
, gdy x>0
2x
3
Mam nadzieję, że dobrze policzyłam. Sprawdź jeszcze.
31 gru 09:00