wielomiany
Bartek: Skąd mam wiedzieć, że w tym wielomianie w postaci liniowej:
(x−2)(x−1)x(x+1)(x+2) =W(x)
w którym x jest liczbą naturalną, jest na pewno jedna liczba podzielna przez 3, jedna podzielna
przez 5 i że jest tu liczba podzielna przez 8.
Generalnie chodzi o to, że trzeba wykazać, iż wartość wielomianu W(x) jest liczbą podzielną
przez 120.
30 gru 22:34
ICSP: iloczyn pięciu kolejnych liczb naturalnych. Zawsze wśród takich liczb znajdzie się liczba
podzielna przez 3 oraz liczba podzielna prze 5.
30 gru 22:36
Gustlik: Masz iloczyn 5 kolejnych liczb naturalnych. Wśród nich:
− zawsze się znajdzie liczba parzysta i niepodzielna przez 4, oznaczmy ją 2p, p∊N+
− zawsze się znajdzie liczba podzielna przez 4, oznaczmy ją 4q, q∊N+
2p*4q=8pq, zatem iloczyn ten będzie podzielny przez 8
− zawsze się znajdzie liczba podzielna przez 3, oznaczmy ją 3m, m∊N+
− zawsze się znajdzie liczba podzielna przez 5, oznaczmy ją 5n, n∊N+
3m*5n=15mn, zatem iloczyn ten będzie podzielny przez 15
Zatem iloczyn ten jest podzielny przez 8 i przez 15, a więc jest podzielny przez 120, bo
8*15=120, c.n.d.
31 gru 01:14