oblicz
luka: bardzo proszę o pomoc w zadaniu:((
oblicz: | 2√3 − 3√2 |
30 gru 22:33
aa: √3 = 1,73205081 ≈ 1,73
√2 = 1,41421356 ≈1,41
2*1,73 =3,46
3 * 1,41 = 4,23
tak więc z działania :2√3 − 3√2 wychodzi liczba ujemna
| 2√3 − 3√2 | = − 2√3 + 3√2
jeśli się nie mylę to tak to powinno wyglądać
30 gru 23:10
luka: wielkie dzięki
30 gru 23:25
Gustlik: Można to zrobić bez kalkulatora i stosowania przybliżeń. Wystarczy podnieść obie liczby do
kwadratu i wyjdzie wtedy, która z nich jest większa, co pozwoli na ustalenie znaku.
(2√3)2=4*3=12
(3√2)2=9*2=18
zatem większa jest druga z nich, czyli wyrażenie 2√3−3√2 jest ujemne, zatem zmieniamy znak
opuszczając wartość bezwzględną:
|2√3−3√2|=−2√3+3√2
31 gru 01:19