badanie przebiegu zmienności funkcji- mega duze zadanie
kajka: funkcja y=−2x3+6x2−4x+12 ; polecenia
wyznacz dziedzine , oblicz granice na krancach dziedziny , mejsce zerowe, punkt przecięcia z
osią OY, zbadaj parzystośc oraz nieparzystość funkcji , Następnie oblicz pochodna i
dziedzine poch , wyznacz miejce zerowe, przedzial monotoniczności funkcji , extrema ,
Nastepnie oblicz druga pochodna i jej dziedzine , miejsca zer, okresl znak drugiej pochodnej
oraz wypuklosc , wklęsłości i punkty przegięcia − zrob tabele oraz wykres
30 gru 22:32
aa: y=−2x
3+6x
2−4x+12 = 2x
2 ( x + 3 ) − 4 ( x + 3) = (x+3) (2x
2 −4) = (x +3) (x−
√2) (x +
√2)
2x
2 −4
Δ=0
2−4*2*(−4)
Δ=32
√Δ = 4
√2
x
2 =
√2
dasz rade dalej?
30 gru 23:02
kajka: spróbuje
dzięki
30 gru 23:08