funkcja kwadratowa f(x)= −2x^2 + bx + 3b −5
LuKaS: funkcja kwadratowa f(x)= −2x
2 + bx + 3b −5 przyjmuje największą wartość dla argumentu 0,25.
oblicz f(1−√2).
Błagam o Pomoc!
30 gru 21:21
Widzę pokój : z treści zadania odczytujemy że :
x
w = 0,25
z definicji wiemy że :
porównujemy i odczytujemy że b = 1
mamy więc funkcję :
f(x) = −2x
2 + x − 2
f(1 −
√2) = −2(1−
√2)
2 + 1 −
√2 − 2 = −2 + 2
√2 − 4 + 1 −
√2 − 2 = −7 +
√2
30 gru 21:25
LuKaS: dzięki wielkie jesteś genialny/a

Pozdrowienia
30 gru 21:26
Widzę pokój : Pamiętaj aby sprawdzić obliczenia. Każdy się może pomylić
30 gru 21:27
Widzę pokój : f(1−√2) = ... = −2 + 4√2 − 4 + 1 − √2 − 2 = −7 + 3√2
30 gru 21:29
LuKaS: jeszcze raz wielkie dzięki
30 gru 21:38
ICSP: nie ma za co
30 gru 21:39