POMOCY
jokero: ile to będzie (2√a2+1)2
24 mar 20:05
tim: (22) * (p{a2+1)2
4 * |a2+1|
24 mar 20:07
Bogdan:
bez wartości bezwzględnej, czyli 4(a2 + 1)
24 mar 20:24
jokero: a jak to rozwiązać: | 2+6a|= 2
√a2+1 i obustronnie trzeba doi kwadratu podnieść
24 mar 20:42
Bogdan:
Tak, trzeba obustronnie podnieść do kwadratu pamiętając, ze |a + b|2 = (a + b)2
i dalej wzór skróconego mnożenia
24 mar 20:44
ewa: 25√2
24 mar 20:49
ewa: jak to obliczyć? 25√2=
24 mar 20:51
Bogdan:
|2 + 6a| = 2√ a2 + 1 podnosimy obustronnie do kwadratu
4 + 24a + 36a2 = 4a2 + 4
32a2 + 24a = 0
32a(a + 34) = 0
a = 0 lub a = −34
−−−−
co to za liczba 25√2 ?
24 mar 20:57