Proste przekszrtałcenie, ale skąd?
Kevio: Ktoś wie jak zamieniono coś takiego 1−cosx=2sin2x2
30 gru 20:46
...: cos2x =cos2 x −sin2 x =1−2sin2 x
30 gru 20:48
Kevio: aha
a wie ktoś może gdzie tutaj na stronie są podane wszystkie wzory?
30 gru 20:51
Basiek: A to na poziomie LO, te zadania?
30 gru 20:51
Kevio: Dobre
30 gru 20:54
30 gru 20:56
Kevio: Basiek − można tak powiedzieć. To jakby zaległość z LO ale podana jako przykład na studiach
30 gru 20:56
Basiek: czyli basiek ssie
30 gru 20:57
30 gru 21:00
Kevio: Zaraz naśladowcy się znajdą... ale póki co spoq
30 gru 21:03
Basiek: Kevio to niestety tak jest

Trudno, przyplątał się, już jutro go nie będzie, a że chyba
nikogo nie udało mu się zaczepić, pewnie już nie wróci.

W zasadzie, nawet trochę mi go żal, tu widać problemy psychologiczne i pewien stopień
niewyżycia seksualnego, połączone z niechęcią do matematyki
30 gru 21:04
...: zapewne Eta, by w taki sposób nie napisała

więc to nadal ten dzieciak ...
jak można tyle błędów zrobić...
30 gru 21:04
Ogar aka achtung: dobra powiem szczerze , tu sie mylisz basiek, psycholog z ciebie lipny, pisalem matura
rozszezona z matematyki w zeszlym roku, teraz siedze na agh i z wyzyciem tez jest tu dobrze ,
poprostu mam dystans do swiata i do ludzi nie jak wy jebane matematyczne no lify
30 gru 21:05
Kevio: Dobra, ale idź się wyżywać gdzie indziej a nie tu na forum, ok?!
30 gru 21:07
Kevio: Nie ma sposoba na tego trola?
30 gru 21:08
Basiek: Świetnie. To idź się (przepraszam!) najebać, czy coś, a nie żalić się , że ktoś nie ma życia.
JA bardzo, bardzo cieszę się, że Ty swoje masz, pozwól mi moim dysponować jak ja chcę. Może ja
chcę się czegoś nauczyć? A może też chcę się dostać do AGH−u? Nie masz zielonego pojęcia,
dlaczego ktoś tu siedzi, więc z Ciebie TEŻ marny psycholog. Jesli ja nie mogę snuć jakichś
domysłów na temat Twojej psychiki, jak TY MOŻESZ OCENIAĆ KILKANAŚCIE OSÓB?
30 gru 21:09
Kevio: Basiek jedno pytanie. Dlaczego jak mam −cosx to daje to −1+2sin2x2 a nie np
−12+2sin2x2 ?
30 gru 21:13
Kevio: Rozumiem, że dla dowolnej wartości przy α w cos(α) będzie zawsze 1−2sin2(α)?
30 gru 21:14
Basiek: A możesz mi powiedzieć, gdzie masz taki wzór ?
| | x | |
Tzn, z tego, co mówisz, to tak bo : −(cosx)= −(−1+2sin2 |
| ) =... to co napisałeś  |
| | 2 | |
| | α | |
Ale już to, co napisałeś poniżej... , z tego wzorku powyżej wynika, że tam powinno być |
| |
| | 2 | |
(pewnie zgubiłeś

)
30 gru 21:18
Kevio: | | x | |
no ja nie wiem jak cosx może dać −1+2sin2 |
| |
| | 2 | |
30 gru 21:23
Kevio: | | x | |
jakby było cosx2 to da mi −1+2sin2 |
| ? |
| | 4 | |
30 gru 21:24
Basiek: Hm, ze wzoru wynikałoby, że da Ci
| | x | |
1−2sin2 |
| w tym problem  |
| | 4 | |
30 gru 21:30
Kevio: Aaaaaa... już kumam. Już wiem. Czyli wzór na dobrą sprawę wygląda tak
dobrze zrozumiałem?
30 gru 21:31
Basiek: Dokładnie

Jeśli chodzi o podwojony kąt, to w sinusie wygląda to tak:
| | α | | α | |
sinα=2sin |
| cos |
| chyba dużo częsciej używane  |
| | 2 | | 2 | |
30 gru 21:34
Kevio: Wielkie dzięki.
Jak masz chwilę to odpowiesz na małe pytanko?
Rozumiem, że pomagasz na tym forum dość często, dlaczego to robisz?
30 gru 21:36
Basiek: Mam taką zasadę życiową, że coś za coś. Po prostu za często ktoś coś ode mnie chciał, nawet
nie potrafiąc podziękować. Z matematyki jestem kiepska i samej cięzko opanować mi nowy
materiał− stąd wchodzę i proszę o pomoc, odwdzięczam się tym samym. Jako że tym, którzy mnie
pomagają raczej pomóc nie jestem w stanie (poziom− kosmiczny++) , to pomagam innym
30 gru 21:38
Eta:
Wtrącę swoje 3 grosze
dwa bardzo często przydatne wzory
| | x | | x | |
1+cosx= 2cos2 |
| 1−cosx= 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 gru 21:39
Kevio: hmmm... ciekawe podejście. Jesteś jeszcze w LO?
30 gru 21:41
Basiek: No tak, 3cia klasa, mam zamiar napisać jakoś ładnie maturę rozszerzoną
30 gru 21:42
Kevio: hmm... z granicami funkcji pewnie sobie nie poradzisz, nie?
30 gru 21:45
Basiek: Braliśmy takie naprawdę naprawdę podstawowe

Ale− krzycz głośno, na pewno ktoś pomoże.
30 gru 21:47
Kevio: mam coś takiego
| | xsin5x | |
limx→0 |
| = i tu jest śmieszne bo mam rozwiązanie ale nie wiem o co kaman |
| | 2isn2x2 | |
| | sin5x | | x2 | | 5x2 | |
= |
| *( |
| )2* |
| =20 |
| | 5x | | sinx2 | | x24 | |
30 gru 21:50
Krzysiek: popraw zapis,
ale ogólnie chodzi o to, że:
30 gru 21:51
Kevio: z tego 3 członowego równania wiem, że pierwsze jest równe 1 i trzecie jest równe 20 ale jak to
środkowe może być równe 1 to już nie wiem.
| | x2 | |
chodzi o to ( |
| )2 jak to może wyjść 1? |
| | sinx2 | |
30 gru 21:53
Basiek: No cóż, ja niestety wysiadam na tym poziomie.
Ale
Krzysiek na pewno Ci pomoże, prawda ?

W każdym razie, powodzenia
30 gru 21:54
Krzysiek: | | sin5x | |
Kevio, tak samo jaki to że |
| →1 |
| | 5x | |
| | x/2 | |
argument zmierza do zera więc |
| →1 |
| | sinx/2 | |
30 gru 21:58
Kevio: O żesz w morde... no ja już tak mam, ze jak wiem, że 2*3=6 i zobaczę 3*2 to nie wiem co to za
diabeł.
Wielkie dzięki za uświadomienie
30 gru 21:59