Zadanie
Paula: Ze zbiornika pobrano m = 0,25 kg gazu, co spowodowało spadek ciśnienia z P1 = 15,5
MPa do P2 = 14,6 MPa. Zakładając, że jest to gaz doskonały oraz że temperatura gazu w
zbiorniku nie zmieniła się, obliczyć masę m gazu, jaka pozostała w zbiorniku.
Tu mam obliczyc m1 ? bo zapisałam sobie ze m2=0.25
Czy ktoś pomoże?
30 gru 19:40
Gustlik: Ja bym to zrobił z równania Clapeyrona:
pV=nRT, gdzie
p − ciśnienie
V − objętość
n − liczba moli
| | J | |
R=8,31 |
| − stała gazowa |
| | mol*K | |
T − temperatura (w kelwinach

!)
| | m | |
n= |
| , gdzie μ − masa molowa gazu, podstawiam do równ. Clapeyrona |
| | μ | |
| | m2 | |
p2V= |
| RT : (dzielę stronami) |
| | μ | |
Po skróceniu V, μ, R i T otrzymam:
m
1=m
2+Δm, gdzie Δm=0,25 kg − masa pobranego gazu
| 15,5 | | m2+0,25 | |
| = |
| (możesz podstawić ciśnienie w MPa bez przeliczania na Pa, bo |
| 14,6 | | m2 | |
masz stosunek i to się skróci)
Rozwiąż teraz to równanie − możesz wymnożyć na krzyż jak proporcje. Myślę, że sobie poradzisz.
30 gru 20:44