nierówność wielomianowa
basia: (x2 −x)(−x2+2x+11)≤0
30 gru 19:26
Aga: Najpierw oblicz miejsca zerowe wielomianu przyrównując do zera obydwa czynniki.
x2−x=0 −x2+2x+11=0
30 gru 19:32
Krzych:

(x
2−x)(−x
2+2x+11)≤0
−x(x−1)(x
2−2x−11)≤0
Δ=48
√Δ=4
√3
x(x−1)(x−1−2
√3)(x−1+2
√3)≥0
x∊(−∞ , 1−2
√2>∪<0 , 1>∪<1+2
√3 , +∞)
30 gru 19:41
toja:

−x(x−1)(x
2−2x−11)≤0 /: (−1) Δ= 48 x
1=...... =1+2
√3 , x
2= 1−2
√3
x=0 v x= 1 v x= 1+2
√3 v x= 1−2
√3
x(x−1)(x−x
1)(x−x
2)
≥0
rysujemy "falę" od prawej i od góry
odp: x ∊ ...........
30 gru 19:42
toja:
Taka mała prośba do pomagających!
Piszcie na przyszłość słowo "pomagam" , a unikniemy przez to dublowania rozwiązań!
30 gru 19:44